ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανέλαβαν δράση οι τοπογράφοι στην Αμφίπολη Σερρών για να βρουν νέους τάφους

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Στο επόμενο βήμα, αυτό της τρισδιάστατης απεικόνισης του τύμβου Καστά, πέρασαν οι εργασίες στην Αμφίπολη, αφού από χθες έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή η ομάδα του τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές από την ομάδα του πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι εργασίες της θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Στόχος της αξονικής να διαπιστωθεί αν ο τύμβος κρύφει τάφους

Η «αξονική» του τύμβου Καστά θα γίνει μέσω γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης. Στόχος της ακτινογραφίας, το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται τώρα είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τάφος που έχει βρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι), ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβει και άλλα… μυστικά. Είτε μακεδονικούς, είτε άλλους τάφους, και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται.

«Μέχρι σήμερα η ανασκαφή στο μνημείο έχει προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων» επισημαίνει ο κ. Τασούλας μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο. Σε έναν τύμβο που η περίμετρός του «έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα». Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, πηγή του υπουργείου Πολιτισμού σημείωνε ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει τάφος σε 500 μέτρα περίβολο».

Η πρώτη δοκιμή

Τώρα, το αν ο τύμβος Καστά κρύβει και άλλα μυστικά θα το δείξει η γεωμετρική ή γεωφυσική έρευνα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΑΠΘ. «Το ενδιαφέρον είναι η συνεργασία μας με το εργαστήριο Φωτογραμμετρίας και Τηλεσκόπισης του τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τρισδιάστατη αποτύπωση του τύμβου. Το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην περιοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Μυστήριο τι κρύβει ο τύμβος

Πάντως, κάποιοι άλλοι αρχαιολόγοι κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων τάφων στον τύμβο Καστά, σημειώνοντας ότι ίσως η αρχική πρόθεση ήταν να γίνουν εκεί και άλλες ταφές, όμως για κάποιους λόγους δεν έγιναν. Αρα, η συγκεκριμένη ταφή ίσως αποδειχθεί η μοναδική.

Σημειώνεται ότι στον λόφο Καστά, εκτός από τον μακεδονικό τάφο που ήδη ανασκάπτεται, έχει βρεθεί στην κορυφή του και ένα νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου και το οποίο είχε εν μέρει ανασκαφεί από τον Δημήτρη Λαζαρίδη.

Πάντως, αν χρειαστούν νέες ανασκαφές, τον λόγο θα πρέπει να λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο συζητά τις αιτήσεις για συστηματικές ανασκαφές.

Πώς προχωρά η ανασκαφή

Παράλληλα, πάντως, ολοκληρώνεται και η ανασκαφή στον ήδη γνωστό τάφο με τους τρεις θαλάμους. Οι εργασίες των αρχαιολόγων επικεντρώνονται στην αφαίρεση χωμάτων από το όρυγμα στον τρίτο θάλαμο. «Το σκάψιμο συνεχίζεται, δεν γνωρίζουμε προ το παρόν που φθάνει το όρυγμα», λέει ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγοντας να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφική διαδικασία.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν θα βρεθεί κάτι και τι θα είναι αυτό», σημειώνει και προσθέτει: «Ποιος από όλους αυτούς, που σήμερα μιλάνε, μας είχε πει για Καρυάτιδες, για τα βάθρα τους, για το ψηφιδωτό, γι αυτά τα υπέροχα μαρμάρινα θυρόφυλλα. Αυτή η θύρα ζυγίζει 3,5 τόνους και έχει πάχος 17 εκ. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά».

Εχει γίνει «αξονική» και στο παρελθόν

Πάντως, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται… αξονική τομογραφία στον τύμβο Καστά. Η επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη είχε ερευνήσει και παλαιότερα τον λόφο Καστά (δείτε τα αποτελέσματα της μελέτης τους πατώντας ΕΔΩ).

Τώρα όμως κρίνεται απαραίτητο να γίνει ξανά αξονική στον τύμβο, καθώς έχει ελαττωθεί το ύψος του και προσφέρεται για πιο αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες.

Πηγή: iefimerida.gr