ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνεργες Ελληνίδες…»αγοράζονται» ως νύφες από μετανάστες, για να πάρουν άδεια παραμονής, με ταρίφα από 5.000 έως 7.000 ευρώ.

Ελληνίδες «νύφες» παντρεύονται μετανάστες... με το αζημίωτο!

Οργανωμένα κυκλώματα θησαυρίζουν ανακαλύπτοντας άνεργες Ελληνίδες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, τις οποίες πληρώνουν για να τελούν πολιτικούς γάμους-μαϊμού με λαθρομετανάστες, οι οποίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να «αγοράσουν» σύζυγο, με σκοπό μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα! Η χώρα μας πλέον έχει γίνει ο… παράδεισος των εικονικών γάμων, καθώς τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται στυγνά άπορες «νύφες» -αλλά και «γαμπρούς»-, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι ακόμα σε θέση να ξεσκεπάσουν τη μεγάλη απάτη που έχει στηθεί εδώ και χρόνια.

Η ταρίφα για έναν τέτοιου τύπου γάμο κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ, αν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και αυτά τα ποσά. Το φαινόμενο έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, αφού έχει επεκταθεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτό μάλιστα κρίθηκε πριν από λίγες ημέρες αναγκαία η έκδοση ειδικού εγχειριδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του οποίου θα βοηθήσει τις εθνικές Αρχές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την τέλεση εικονικών γάμων, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Πριν από ένα χρόνο είχε εξαρθρωθεί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πολυπληθής εγκληματική οργάνωση που είχε στήσει στη συμπρωτεύουσα μια καλοστημένη «φάμπρικα». Μέσω αυτής έγιναν 68 γάμοι-μαϊμού που εξασφάλισαν την ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπές που έρχονταν για το χρήμα και τους… γαμπρούς στην Ελλάδα, ενώ είχε στα σχέδια και άλλους 79!

Την οργάνωση αποτελούσαν πάνω από 170 άτομα, ενώ συμμετείχαν δικηγόροι, καθώς και δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι! Μέλη της ομάδας εντόπιζαν αλλοδαπούς -άντρες και γυναίκες- οι οποίοι είχαν προσωρινή άδεια παραμονής και αντί αμοιβής τούς έφερναν σε επαφή με Ελληνες για να συνάψουν λευκό γάμο και να λύσουν έτσι ένα βασικό εμπόδιο στην έκδοση πράσινης κάρτας. Παρόμοια περιστατικά αποκαλύφθηκαν και στην Αχαΐα, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των γάμων που έχουν τελεστεί σε όλη την επικράτεια, αφού έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα κρύβει πολλές αδυναμίες.

Οι αλλοδαποί κάνουν το deal και μόνοι τους

Στόχος των εικονικών γάμων είναι να μπορούν οι αλλοδαποί στις αιτήσεις που συμπληρώνουν και στις συνεντεύξεις που κάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρουσιάζουν μόνιμη κατοικία, αλλά και μια «νύφη» που θα τους φέρει πιο κοντά στην άδεια παραμονής. Εκτός όμως από τα κυκλώματα, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που οι αλλοδαποί έκαναν το deal μόνοι τους με τις υποψήφιες νύφες, οι οποίες προκειμένου να κλείσουν οικονομικές τους υποθέσεις συμφώνησαν και προχώρησαν στον γάμο. Το ζευγάρι-μαϊμού μετά τον γάμο δεν μένει μαζί, ενώ φυσικά δεν έχει ερωτική σχέση.

Μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις αφορούσε μια πολύτεκνη 54χρονη μάνα που έκλεισε τη συμφωνία για λογαριασμό της κόρης της! Το κορίτσι ύστερα από πίεση που δέχτηκε συμφώνησε και τέλεσε τον εικονικό γάμο προκειμένου η μάνα της να πάρει τα χρήματα. Τώρα όμως που την πιέζει ο σύντροφός της να παντρευτούν, εκείνη δεν τολμά να του αποκαλύψει την αλήθεια και περιμένει να εκδοθεί το διαζύγιο, το οποίο, αν δεν υπάρξει κανένα κώλυμα, αναμένεται για τον Δεκέμβριο.

Μόνιμη διαμονή

Εντύπωση προκαλεί ο εικονικός γάμος ανάμεσα σε μια Ελληνίδα κι έναν Νιγηριανό που επιθυμούσε να αποκτήσει άδεια παραμονής στη Βρετανία. Η νύφη για το ταξίδι της αυτό πληρώθηκε κάτι παραπάνω από 10.000 ευρώ και λίγες ημέρες μετά τον γάμο επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Νιγηριανός, που μετά τη συμπλήρωση πενταετούς συνεχούς διαμονής στη Βρετανία απόκτησε το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης για μόνιμη διαμονή, όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του, αλλά εκμεταλλεύεται το «γενναιόδωρο» σύστημα κοινωνικών επιδομάτων της Βρετανίας.

Ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της κρίσης

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Βιδάκη που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τα διαζύγια πολλών γυναικών οι οποίες έχουν τελέσει εικονικούς γάμους, το φαινόμενο έχει πάρει στη χώρα μας μεγάλες διαστάσεις. «Στην Ελλάδα την οικονομικής κρίσης και της ανεργίας πολλές Ελληνίδες αποφασίζουν χάριν ανταλλάγματος να τελέσουν έναν εικονικό γάμο με αλλοδαπό προκειμένου εκείνος να νομιμοποιήσει την παραμονή στη χώρα μας και να υποβάλει αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγος υπηκόου κράτους-μέλους της Ε.Ε. Μάλιστα είναι πολλές οι περιπτώσεις διγαμίας, δηλαδή μια σύζυγος να έχει τελέσει δύο γάμους με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς!

»Παρά την εικονικότητα αυτών των γάμων, ο νόμος τούς αναγνωρίζει ως έγκυρους -δηλαδή ισχυρούς- και ως εκ τούτου απαιτείται λύση του γάμου με διαζύγιο, δηλαδή με δικαστική απόφαση. Συνεπώς μέχρι αυτοί οι λευκοί γάμοι να λυθούν, παράγουν έννομα αποτελέσματα, όπως ένας κανονικός γάμος, π.χ. διατροφή κ.ά. Απόρροια αυτών είναι η συσσώρευση πολλών αγωγών διαζυγίων στα δικαστήρια, από τις οποίες προκύπτει εμφανώς η εικονικότητα του γάμου, του οποίου τη λύση αιτούνται οι «σύζυγοι»…»

Το φαινόμενο όμως εκτός από αστικές έχει και ποινικές διαστάσεις, όπως εξηγεί η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου: «Τον τελευταίο καιρό έχουν εκατοντάδες άτομα συλληφθεί και οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ατομα που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, καθόσον εμπλέκονται σε εικονικούς γάμους. Εις βάρος των ατόμων αυτών έχουν σχηματιστεί δικογραφίες που εμπεριέχουν κατηγορίες για βαρύτατα ποινικά αδικήματα, όπως πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα του νόμου περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια κ.ά».

Πηγή: Espressonews