ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πρώτη «σχολή» μανιταριών στην Ελλάδα

Την εκτίμησή του ότι έως το τέλος Οκτωβρίου, ή τις αρχές Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν το… «σχολείο» οι πρώτοι συλλέκτες μανιταριών στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, διατύπωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, Νίκος Ράμμος.

 

 

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός των επόμενων ημερών θα μπουν οι υπογραφές με το νομικό τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να απελευθερωθεί ποσό 12.000 ευρώ και να γίνουν οι διαδικασίες που απαιτούνται, για να «κλείσει» το κομμάτι της πιστοποίησης.

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Ράμμος, το project ενδεχομένως να ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των εκπαιδευόμενων συλλεκτών μανιταριών, τα μαθήματα των οποίων πιθανόν να γίνονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν, αλλά «το νερό μπήκε στο αυλάκι».
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το επιμελητήριο Γρεβενών αποτελεί το πρώτο που προχωρά σε πιστοποίηση επαγγέλματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλους αντίστοιχους φορείς» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Μανιταροσυλλεκτών στα Γρεβενά, υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης, και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γρεβενών, Ν. Ράμμος.
«Η εξέλιξη αυτή απαντά σε ένα κενό νομοθετικού περιεχομένου στο θέμα της πιστοποίησης των συλλεκτών μανιταριών, με έμφαση στην ποιότητα και στην ασφάλεια των καταναλωτών. Είναι μια απάντηση σε μια χώρα που όλοι δηλώνουν ότι τα ξέρουν όλα, αλλά όσοι το δηλώνουν πρέπει να είναι και πιστοποιημένοι» είχε δηλώσει ο κ. Καρυπίδης.

Η προγραμματική σύμβαση αναφέρεται στη δημιουργία σχήματος για εκπαίδευση και πιστοποίηση συλλεκτών αυτοφυών μανιταριών από τα Γρεβενά και τη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε όσοι ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν βεβαίωση συλλέκτη.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2007-2008, καθώς υπήρχε ένα κενό στο θέμα της πιστοποίησης συλλεκτών, με άμεση συνέπεια στην ασφάλεια των καταναλωτών.
Είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια που πιστοποιηθήκαμε και με την έγκριση της πιστοποίησης προχωράμε στη δημιουργία μιας περιοχής εκπαίδευσης μανιταροσυλλεκτών από όλη την Ελλάδα» είχε δηλώσει ο κ. Ράμμος, ευχαριστώντας θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία για τη στήριξή της.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την πιστοποίηση υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς συλλέκτες μανιταριών στην περιοχή και όχι μόνον.

Πάνω από  2.600 είδη μανιταριών βρίσκουμε στην Ελλάδα

Υπογραμμίζεται ότι στην όλη διαδικασία συμμετέχουν με την άρτια γνώση τους στα θέματα οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδας, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Τα είδη μανιταριών στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών, ενώ από αυτά 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα, που συλλέγονται, και 15 είδη τα πιο συνήθη στην κατανάλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ