ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα

Πρεμιέρα σήμερα και για τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα που μετά από περίπου δύο μήνες είναι ανοικτοί και έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας λόγω κορονοϊού, υποδέχονται τους πρώτους επισκέπτες.

Αρχαία Ολυμπία

Τους πρώτους επισκέπτες «υποδέχθηκε» σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος επαναλειτούργησε έπειτα από περίπου δύο μήνες, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, «σήμερα το πρωί επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό περισσότεροι από 10 επισκέπτες, κυρίως ξένης υπηκοότητας, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί, την επαναλειτουργία του, ενώ παράλληλα είχαν φροντίσει να φορούν μάσκες προστασίας.»

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι οι «φύλακες φορούν μάσκες προσώπου, έχουν τοποθετηθεί πλεξιγκλάς στο σημείο εισόδου και τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων.»

Επαναλειτουργία αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης: Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αναφέρονται ευρέως τα γερμανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τη σημασία του μνημείου αλλά και τον συμβολισμό του ανοίγματος του Ιερού Βράχου στην προσπάθεια επιστροφής στη νέα «κανονικότητα».

«Στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες η διάσημη Ακρόπολη καθώς και άλλοι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι», σημειώνει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur) και τονίζει ότι στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η Ακρόπολη ανήκει στα σύμβολα και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,9 εκατομμύρια άτομα», προσθέτει το ρεπορτάζ του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου.

Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (DWR), του περιοδικού Stern, του τηλεοπτικού δικτύου arte, τα οποία αναμεταδίδουν πρακτορειακές ανταποκρίσεις από την Αθήνα. «Στην Ελλάδα επιβλήθηκαν από τις 23 Μαρτίου αυστηροί κανόνες περιορισμού σε όλη τη χώρα. Η χώρα-μέλος της ΕΕ πέρασε μέχρι τώρα ελαφρά την πανδημία του κορονοϊού (…) Η Ελλάδα επιστρέφει τώρα σταδιακά στην κανονικότητα. Από τις 25 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τα εστιατόρια», επισημαίνει το Stern.

Στο άνοιγμα της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας αναφέρεται σε ρεπορτάζ της και η δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας (SRF): «Ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, μπορούν από σήμερα και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, το οποίο κάνει λόγο και για την επαναλειτουργία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. «Υπάλληλοι, οι οποίοι φορούσαν μάσκες και ειδικά πλαστικά προστατευτικά, υποδέχθηκαν τους πρώτους ξένους τουρίστες στην Ακρόπολη. Ενημέρωναν σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών», περιγράφει το SRF και τονίζει ότι «το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνεται στο ευρύτερο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στην Ελλάδα, ενώ προβλέπονται και άλλα βήματα για την αναζωογόνηση του τουρισμού».

Ανάκτορο Κνωσού

Άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό και το Ανάκτορο της Κνωσού. Σήμερα η είσοδος είναι δωρεάν, και τις πρώτες ώρες λειτουργίας τα άτομα που επισκέφθηκαν το χώρο ανέρχονται σε είκοσι.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου της Κνωσού Νίκο Παπαδάκη, τα μέτρα που προβλέπονται έχουν ληφθεί και έχουν τοποθετηθεί κορδέλες προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις των επισκεπτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ