ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της Ρούπα- Οι υποψήφιοι δραπέτες έπαιζαν…μπάλα

«Στάση» στον… Παρνασσό, στα «λημέρια» του Βασίλη Παλαιοκώστα ή στην Πάρνηθα, θα έκανε η Πόλα Ρούπα προκειμένου να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο, ο συνεργός ή οι συνεργοί που θα καθήλωναν με σφοδρά πυρά και χειροβομβίδες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αντιδρούσαν κατά την προσέγγισή τους στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως διαπιστώνουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

 

Εκείνη την ώρα στο προαύλιο της γυναικείας πτέρυγας, μήκους περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν είχε προστατευτικό πλέγμα για την αποτροπή εναέριων αποδράσεων, θα βρίσκονταν οι υποψήφιοι δραπέτες, καθώς την Κυριακή μετά τις 15:00 το μεσημέρι τους δίνεται η δυνατότητα να παίζουν… μπάλα! Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν πέρα από τον εναέριο αντιπερισπασμό των πυρών να υπήρχε και επίγειος, ενώ η Πόλα Ρούπα και οι συνεργοί της μέσα από το ελικόπτερο, θα πετούσαν στο προαύλιο τσάντα με οπλισμό για εκείνους που θα επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Τα στελέχη των αρμόδιων διωκτικών αρχών, διαπιστώνουν ότι υπήρχε δυνατότητα προσγείωσης του ελικοπτέρου στο προαύλιο παρά τον κίνδυνο καθήλωσής του, προκειμένου να επιβιβαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κρατούμενοι. Δεν αποκλείουν την περίπτωση, να πετούσαν ανεμόσκαλα, ωστόσο σε αυτή την εκδοχή θα χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιβιβαστούν περισσότεροι του ενός, κρατούμενοι. Το δρομολόγιο που επέλεξε η 47χρονη Πόλα Ρούπα από τα Θερμησία Πόρτο Χελίου, με ενδιάμεσο σταθμό τον Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την Κύθνο σε συνδυασμό με την «5μελή οικογένεια» που ήθελε να επιβιβάσει, προϋπέθετε το «φουλάρισμα» των δεξαμενών καυσίμου του ελικοπτέρου.

Η Πόλα Ρούπα στη μέση της διαδρομής προς Θεολόγο στο ύψος των Ερυθρών αποφάσισε σύμφωνα με το σχέδιο να αναγκάσει τον χειριστή αρχικά σε προσωρινή στάση στην περιοχή του Παρνασσού ή της Πάρνηθας προκειμένου να επιβιβαστούν οι συνεργοί της και στη συνέχεια να το κατευθύνει προς τις φυλακές Κορυδαλλού για την τελική φάση της ομαδική απόδρασης, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

«Πότε έφυγε το πλέγμα; Γιατί μεγάλωσαν οι διαστάσεις του προαύλιου; Γιατί ήταν μαζί όλοι οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία; Έχει καταντήσει πλάκα η κατάσταση στον Κορυδαλλό. Μοιάζει σαν η πολιτεία να είναι "υπέρ" της τρομοκρατίας. Κάτι πρέπει να γίνει και σύντομα», δηλώνουν οργισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την αποτυχημένη επανεμφάνιση της Πόλας Ρούπα οι αρμόδιοι αστυνομικοί αναζητούν τη «λεπτομέρεια, το λάθος» που έκανε σε αυτή την προετοιμασία, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν ήδη στην κατοχή τους από την πορεία των ερευνών αναζήτησης, να φθάσουν στα ίχνη της.

Του «είπε» ποια είναι      

«Δεν ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Με τι έμπλεξες. Ξέρουμε ποιος είσαι και θα σε βρούμε» φαίνεται να είπε απειλητικά η Πόλα Ρούπα, στον πρώην αστυνόμο και χειριστή του ελικοπτέρου, όταν επιχείρησε να την καταδιώξει μετά την επεισοδιακή προσγείωση, σύμφωνα με την κατάθεσή του. Της είχε πέσει η περούκα, εκείνη την μάζεψε και έτρεχε, ωστόσο ο χειριστής διαπίστωσε ότι είχε κοντά ξανθά μαλλιά. Τότε κατάλαβε ότι ήταν η καταζητούμενη, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα σε μεγάλο ποσοστό από τις φωτογραφίες που του έδειξαν οι πρώην συνάδελφοί του. Οι κρίσιμες στιγμές διαφυγής της Πόλας Ρούπας μέσα από το ελικόπτερο και το μεγάλο, όπως προκύπτει,  χρονικό διάστημα στην ενημέρωση των αρμόδιων διωκτικών αρχών, έχουν δημιουργήσει «τεράστια ερωτηματικά», όπως αναφέρουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διερευνηθούν. Υπάρχει ένα κενό, στο πώς η Πόλα Ρούπα, άνοιξε την πόρτα, βγήκε από την θέση του συγκυβερνήτη, εξωτερικά άνοιξε την πόρτα στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου, όπου βρίσκονταν οι έξι θέσεις επιβατών, πήρε την τροχήλατη βαλίτσα και διέφυγε στα χωράφια.

          Όπως διαπιστώνεται η Πόλα Ρούπα, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κάνει μία… δοκιμαστική πτήση. Νοίκιασε ελικόπτερο από την ίδια εταιρεία, κάνοντας τη διαδρομή από το καζίνο Λουτρακίου στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Είχε παρουσιαστεί ως μεσίτης που έκανε… real estate και ήθελε να δει από αέρος την περιοχή για τις αγορές οικοπέδων και πολυτελών μονοκατοικιών. Ουσιαστικά ήθελε να δώσει τα «νομότυπα» διαπιστευτήρια της, και να κάνει γνωστή την οικονομική της κατάσταση. Το μεσημέρι της Κυριακής, είχε πληρώσει 5.000 ευρώ για τη διαδρομή Θερμησία, στάση Θεολόγο και κατάληξη Κύθνο Κυκλάδων. Η ενοικίαση είχε γίνει διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μόλις το ελικόπτερο έφθασε στο ελικοδρόμιο γνωστού ξενοδοχείου της περιοχής, η Πόλα Ρούπα, όταν αντίκρισε μπροστά της τον πρώην αστυνόμο, χειριστή του ελικοπτέρου… αιφνιδιάστηκε γιατί περίμενε να έχει εκείνον που είχε και την προηγούμενη φορά. «Ποιος είσαι εσύ;» ρώτησε η Ρούπα, «πού είναι ο …..» ανέφερε το όνομα του προηγούμενου χειριστή, με τον πρώην αστυνόμο να της αναφέρει ότι εκείνος δεν μπορούσε και πήγε εκείνος στη θέση του.   

Με «σοφέρ» και… λιμουζίνα 

Με «νοικιασμένο» οδηγό και πολυτελές όχημα έφθασε η Πόλα Ρούπα στο γνωστό ξενοδοχείο, προκειμένου να επιβιβαστεί στο ελικόπτερο. Σύμφωνα με το bloko.gr, η καταζητούμενη γυναίκα είχε μισθώσει οδηγό και όχημα προκειμένου να φθάσει στο ξενοδοχείο. Η ενοικίαση είχε γίνει διαδικτυακά, μπαίνοντας αρχικά σε μία με μία φόρμα μεσιτικού γραφείου από την οποία «μετεπήδησε» σε άλλες εταιρείες ενοικιάσεων.

Στο μεταξύ οι τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας  στο τετράγωνο Πλαταιές, Ερυθρές, Οινόη, Βίλια από τις 14:15 το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 15:00 προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι αναλυτές της Αστυνομίας προκειμένου να εντοπίσουν τους αριθμούς τηλεφώνων που ενδεχομένως κάλεσε η Ρούπα προκειμένου να εξαφανιστεί από την περιοχή.

Εκτιμάται πως μετά την απρόβλεπτη για εκείνη εξέλιξη και την αναγκαστική προσγείωση σε σημείο… εκτός σχεδίου, μετά από μία σύντομη περιήγηση ενδεχομένως επικοινώνησε με συνεργό για την παραλαβή της. Εξετάζεται και η περίπτωση επικοινωνίας με ραδιοταξί της περιοχής για την μεταφορά της σε ασφαλές για εκείνη σημείο.

Από αυτή την πιθανή επικοινωνία οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τον αποδέκτη της και ενδεχομένως τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι την παραλαβή και απομάκρυνση της καταζητούμενης από την περιοχή.

Μπουνιές 20 δευτερολέπτων

Η Πόλα Ρούπα, έβγαλε το πιστόλι την ώρα που το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος 5.000 πόδια, πάνω από την Ερυθρές, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην αστυνομικού. Η καταζητούμενη και επικηρυγμένη με 1.000.000 ευρώ, γυναίκα καθόταν στη θέση του συγκυβερνήτη, όταν τον προέτρεψε με την απειλή του όπλου να αλλάξει κατεύθυνση και να κινηθεί προς την Αττική. Λειτουργώντας με το ένστικτο, της έπιασε το χέρι με το όπλο, ενώ με το άλλο κρατούσε τον μοχλό πλοήγησης. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής και αιματηρής συμπλοκής ανάμεσά τους, το ελικόπτερο από τα 5.000 πόδια έπεσε στα 1.000, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 20 δευτερολέπτων.

Ο χειριστής καταθέτει χαρακτηριστικά: «Όταν φθάσαμε σχεδόν στις Ερυθρές την είδα να βγάζει ένα όπλο και να μου λέει δυνατά να γυρίσω πίσω στην Αθήνα και να πάω Κορυδαλλό. Της άρπαξα το χέρι και ήρθαμε σε συμπλοκή. Το ελικόπτερο στροβιλιζόταν, γύριζε γύρω-γύρω και ενώ παλεύαμε προσπαθούσα να το προσγειώσω. Με χτυπούσε με μανία στο πρόσωπο και μου δάγκωνε το αριστερό μπράτσο. Της φώναξα θα σκοτωθούμε τι κάνεις; Από τα 5.000 πόδια σε περίπου 20 δευτερόλεπτα είχαμε πέσει στα 1.000. Πυροβόλησε δύο φορές. Ευτυχώς οι σφαίρες βρήκαν την κονσόλα και τον ανεμοθώρακα».    

Αίμα με DNA Ρούπα

Στο μεταξύ από το εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε πως οι αιματηρές κηλίδες από το πουκάμισο του χειριστή του ελικοπτέρου, ταυτίζεται γενετικός τύπος «άγνωστου θήλεος ατόμου». Δεν μπαίνει ονοματεπώνυμο στην ταυτοποίηση καθότι κατά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα στις 10 Απριλίου του 2010 δεν είχε δεχθεί να δώσει, ενώ αργότερα όταν το επεδίωξαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της δίκης του Επαναστατικού Αγώνα, μέχρι να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές, το ζευγάρι είχε εξαφανιστεί.

Το DNA ταυτοποιείται με τρίχα, στη γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα στην Κυψέλη, σε βιβλίο στο σπίτι που διέμεναν Μαζιώτης και Ρούπα στα Καλύβια, σε μάλλινο γάντι, που βρέθηκε σε διαμέρισμα άλλης πολυκατοικίας, στην περιοχή της Κυψέλης σε γάζα, που βρέθηκε εντός αυτοκινήτου, που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης όπως και σε  αντικείμενα πειστήρια (οδοντόβουρτσα, διακόπτης θερμοστάτη, αποτσίγαρα κ.α.), που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Μαρούσι Αττικής, όπου διέμενε το ζευγάρι τον Ιούλιο του 2014 έως και τη σύλληψη του Μαζιώτη μετά την αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι. 

πηγή: The Toc