ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίδραση δικηγόρων για την αύξηση σε τέλη και παράβολα

Ο ΔΣΑ, δια του προέδρου του Βασίλη Αλεξανδρή, υποστηρίζει ότι κάθε αύξηση σε τέλη και παράβολα δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά στη δικαιοσύνη, αντιδρώντας στην θέσπιση "αναβολόσημου" όπως το χαρακτηρίζουν, του τέλους δηλαδή που προβλέπεται ότι πρέπει να καταβάλλει ο διάδικος που ζητεί αναβολή.

«Κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση οδηγεί στην συρρίκνωση του συνταγματικού δικαιώματος της προστασίας των πολιτών» σημειώνει ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας και προσθέτει «Όπως έχουμε επισημάνει με την από 5.7.2016 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η αύξηση παραβόλων και τελών -ενδεικτικά η θεσμοθέτηση «αναβολόσημου» (άρθρα 35, 36, 37 του ν/σ) και η αύξηση του ποσού των μεγαρόσημων (άρθρο 42)- λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως δε, θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Εξάλλου , η διάταξη για το «αναβολόσημο» είναι ισοπεδωτική αφού –ενδεικτικά- αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος» τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την διάταξη που προβλέπει αυξημένη δαπάνη για τους διαδίκους που γράφουν μακροσκελή δικόγραφα, ωστόσο συμφωνούν με την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και την μείωσή του στις εργατικές διαφορές.

Τέλος, οι δικηγόροι αποτιμούν θετικά την κατάργηση της συμμετοχής των δικαστών στις αρχαιρεσίες συλλογικών οργάνων (σε συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.) και την αντικατάσταση τους με δικηγόρους, οι οποίοι, όπως λένε, έχουν αποδείξει ότι παρέχουν εχέγγυα διασφάλισης του αδιάβλητου των διαδικασιών. Με την επίμαχη διάταξη όμως διαφωνούν οι δικαστές, καθώς φαίνεται ότι θέλουν να διατηρήσουν αυτό το προνόμιο συμμετοχή τους στις επίμαχες διαδικασίες, αφού δεν γίνεται με το αζημίωτο.