ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απίστευτες εικόνες έξω από τα Ειρηνοδικεία για ένταξη στο νόμο Κατσέλη

Ολονυχτία έξω από τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία έκαναν και χθες χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι αύριο, 31 Δεκεμβρίου, αν θέλουν να υπαχθούν στο σημερινό καθεστώς προστασίας, καθώς από το 2016 αλλάζουν προς το αυστηρότερο οι όροι για την προστασία της α΄ κατοικίας. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ωστόσο, μπορούν να κατατεθούν και τις επόμενες ημέρες, αφού έχει γίνει αίτηση για το νόμο Κατσέλη.

 

 

 

Άνθρωποι έχουν στηθεί σε τεράστιες ουρές μέχρι και από τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ προσπαθούν μεταξύ τους να φτιάξουν αυτοσχέδια σειρά προτεραιότητας προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Γιατί όμως σπεύδουν την τελευταία στιγμή; Όπως λένε, είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα προστατεύονταν μέχρι που ψηφίστηκε ο νόμος που θα ισχύσει από 1η-1-2016 και με τον οποίο πολλοί δανειολήπτες δεν θα προστατεύονται από τα νέα κριτήρια.  

«Απο τις 12 το πρωί βρίσκομαι εδώ. Ήμουν όλομοναχός, ο δικηγόρος μου λέει οτι θα υπαχθώ στον νόμο δεν ξέρω τώρα. Τα χρέη μου ειναι στα 150.000 ευρώ, έχω δυο σπίτια και έπαιρνα σύνταξη 2.250 και τώρα παίρνω 1.050 ευρώ. Ήρθα τελευταία στιγμή λόγο των τραπεζών… Μας έλεγαν να τα ρυθμίσουμε μην φοβάστε μέχρι που φτάσαμε εδώ» εξομολογήθηκε ο κ. Ιωάννης στο protothema.gr. 

Υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει» και από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη αν  υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Όσοι δεν προλάβουν από τον Ιανουάριο του 2016 τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Πληροφορίες και φωτό: protothema.gr