ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απλήρωτες οι καθαρίστριες του Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι καθαρίστριες του υπουργείου Εργασίας είναι απλήρωτες από το Σεπτέμβριο. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, γιατί αποφασίστηκε να προσληφθούν οι καθαρίστριες απευθείας από το υπουργείο με σύμβαση έργου, ώστε να μην εξαρτάται η εργασιακή τους σχέση από εταιρείες δανεισμού εργαζομένων

 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, δεν εγκρίνει τη μισθοδοσία τους καθώς δεν είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός. Ετσι, συμπληρώνονται οκτώ μήνες πια που προσπαθούν να ζήσουν χωρίς να πληρώνονται. 

Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών είχαν γίνει «σημαία» στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων που ανατράπηκαν από τα Μνημόνια. Τώρα όμως μια άλλη ομάδα καθαριστριών, στο υπουργείο Εργασίας αυτή τη φορά, αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι επτά εργαζόμενες στη καθαριότητα του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Εργασίας δουλεύουν χωρίς πληρωμή. Οι καθαρίστριες, οι οποίες προσλήφθηκαν με βάση τον Ν. 4325/2015 με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, περιμένουν την καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας τους η οποία έχει «κολλήσει» λόγω νομικών προβλημάτων στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΣΥ – Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων) σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει ότι «είναι ανεπίτρεπτο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας να υπάρχουν απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι». 

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου προσελήφθησαν 145 εποχικές καθαρίστριες οι οποίες αντιμετωπίζουν ακριβώς την ίδια κατάσταση.

πηγή: Τα Νέα