Περιθώριο μισού μήνα μόλις θα έχουν στη διάθεσή τους οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου για να υποβάλουν αιτήσεις, εάν θέλουν να δουν λεφτά στην τσέπη πριν βγει ο χειμώνας.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet (www.gsis.gr) προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους όσοι πληρούν τα πολύ πιο αυστηρά εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια που προβλέπονται για φέτος.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πρώτη δόση δεν θα μπορεί να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν τον Φεβρουάριο (με ημερομηνία-στόχο τις 2/2/2016) αλλά εφόσον η αίτηση υποβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Τον Ιανουάριο το σύστημα θα δέχεται μεν αιτήσεις, αλλά η επεξεργασία τους θα γίνει αφού πρώτα τελείωσει εκείνων του Δεκεμβρίου. Για όσους δεν προλάβουν, προβλέπεται να γίνει μόνο μία εκκαθάριση στις 30 Μαΐου, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί στις 30 Ιουνίου, δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο!
Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά που έχουν απόλυτη ανάγκη το επίδομα για να μπορέσουν να ζεσταθούν, αλλά επειδή καταργήθηκε η χορήγηση της προκαταβολής, ίσως δεν βρουν λεφτά για να αγοράσουν τις ποσότητες που χρειάζονται για να ζεσταθούν.
Με το νέο σύστημα, το επίδομα χορηγείται μετά την αγορά του πετρελαίου. Έτσι όσοι τα φέρνουν πιο δύσκολα βόλτα, ενδεχομένως να βρουν λεφτά να κάνουν την αγορά μετά τις γιορτές.
Επιπλέον, όμως, με το νέο καθεστώς, προβλέπεται ότι αν μετά την πρώτη καταβολή διαφανεί ότι τα 105 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για όλους τους δικαιούχους, στην επόμενη πληρωμή (το καλοκαίρι δηλαδή) το ποσό του επιδόματος μπορεί να περικοπούν ώστε να φτάσουν αναλογικά για όλους.
Σε τέτοια περίπτωση, όσοι δεν προλάβουν να κάνουν αίτηση τον Δεκέμβριο για να πληρωθούν τον Φεβρουάριο, μπορεί στην επόμενη πληρωμή να διαπιστώσουν ότι θα πάρουν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν (αν το δημόσιο αναγκαστεί να δώσει σε περισσότερους από όσους υπολόγιζε το επίδομα).
Ήδη, μετά και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015, στο υπουργείο οικονομικών διαπίστωσαν πως οι δικαιούχοι με χαμηλό εισόδημα (κάτω από 12.000 ευρώ ο άγαμος κλπ) ήταν περισσότεροι από όσους υπολόγιζαν. Αντί να «κόψουν» δικαιούχους χαμηλώνοντας και άλλο τα εισοδηματικά κριτήρια, το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να κόψει αυτά που θα έπαιρνε ο καθένας τους, για να φτάσουν έτσι τα 105 εκατ. ευρώ για περισσότερους.
Σε σχέση με πέρυσι βέβαια, τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι πολύ αυστηρότερα, περιορίζοντας και τους δικαιούχους , αλλά και το ποσό της επιδότησης (25 λετπά αντί 35 λεπτά) καθώς και τα λίτρα της επιδότησης (ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, την οικογενειακή κατάσταση και τα τετραγωνικά της κατοικίας).
Για την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι πρέπει να μπουν με τους κωδικούς τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή και να συμπληρώσουν ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο,σύνθεση οικογενείας, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για να πιστωθεί το ποσό, το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ταχυδρομική διεύθυνση, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη (και τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη), τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας,αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας κλπ.
Ειδικά οι διαχειριστές ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή και τα ακόλουθα στοιχεία:
• τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
• τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Για όσους δεν έχουν λάβει κωδικούς Taxisnet, για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται Α.Φ.Μ. και ο αριθμός ειδοποίησης που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.