Τη δημιουργία επτά Σχολικών Επιτροπών για την Πρωτοβάθμια και επτά για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε κάθε Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας να λαμβάνει αποφάσεις για όλα τα θέματα των σχολείων της περιοχής της και να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναγνώρισε το έργο των ανθρώπων που μετείχαν από το 2014 ως σήμερα στην ενιαία Σχολική Επιτροπή για όλη την Αθήνα αλλά τόνισε ότι «μια τέτοια λογική πέρα από υπερσυγκεντρωτική, είναι και απρόσωπη. Το στοίχημα για όλους μας είναι να γυρίσουμε τον Δήμο ανάποδα. Να πετύχουμε την αποκέντρωση του Δήμου, να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του κεντρικού κράτους και να φέρουμε τον Δήμο όσο γίνεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία»
«Αντιμετωπίζουμε μια δομική πρόκληση. Ότι έχουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό σχολικών υποδομών τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε με μια μόνο Επιτροπή. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Και όταν λέω όλοι δεν εννοώ μόνο τη δημοτική αρχή, δεν αναφέρομαι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συλλειτουργήσουμε με αποτελεσματικότητα. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Βεβαίως, απαιτείται και ένα δεύτερο βήμα, το οποίο είναι να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας που συμπεριλαμβάνει και τις προμήθειες, αλλά δεν σταματά μόνο στις προμήθειες. Για να μπορέσουν οι σχολικές επιτροπές να γίνουν όσο γίνεται πιο αποδοτικές για τα σχολεία της Αθήνας», πρόσθεσε.
Μνημείο κατά του ρατσισμού στην Αθήνα
Στο δημοτικό συμβούλιο επί τάπητος τέθηκε και η πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη να δημιουργηθεί στην Αθήνα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους.
Μιλώντας με αφορμή την πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσου Ηλιόπουλου να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε «Ζακ Κωστόπουλου» ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νάσο Ηλιόπουλο και την παράταξή του, που εισηγείται το θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι μία έμπρακτη απόδειξη, όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και ενός πραγματικού ανθρωπισμού. Η πραγματικότητα είναι ότι η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μας συγκλόνισε όλους. Όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του τόσο άδικα, αφήνει σε όλους μας ένα, αν θέλετε, έντονο ψυχικό αποτύπωμα. Είναι ένα σύμβολο για έναν αγώνα που καλείται να δώσει η πόλη μας, ολόκληρη, ενωμένη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και θα ήθελα να προτείνω, ακριβώς επειδή ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους, να μην περιορίζουμε τη συζήτηση στη μετονομασία ενός δρόμου. Άλλωστε, το λέω και με προσωπική εμπειρία, πολλές φορές αυτές οι μετονομασίες κινδυνεύουν να λειτουργήσουν αντίστροφα, διότι χύνεται πολύ δηλητήριο και δυστυχώς υπάρχει πολλή τοξικότητα. Θα πρότεινα λοιπόν, να κάνουμε μια πιο καθολική κίνηση, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να τοποθετήσουμε ένα μνημείο στην Αθήνα, ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους. Όπως υπάρχει και νομίζω έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία και είχε ακόμη μεγαλύτερη συμβολική αξία για την εποχή του, το μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης. Έτσι, το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι αυτό που θα αφήσει πίσω του στην Αθήνα, ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του μίσους και υπέρ της αγάπης».
Η πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων για τη δημιουργία μνημείου έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.