«Καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας», ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε η Ρένα Δούρου την απολογία της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Η πρώην περιφερειάρχης, ο οποία κατηγορείται σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή και για πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, ξεκίνησε την απολογία της απευθυνόμενη στα θύματα και στους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν στο ακροατήριο.
«Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των θυμάτων, να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός αυτό, που σημάδεψε και τη δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται- σε κάθε περίπτωση-ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται οι άλλοι και όχι εμείς.»
Η Ρένα Δούρου πριν ξεκινήσει να αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης από την αντιπολίτευση και εμφάνισε τον εαυτό της ως «εξιλαστήριο θύμα».
«Θα πρέπει να ειπωθεί, γιατί εξηγεί πώς φθάσαμε στην δίωξη μου. Ξεκίνησε με ένα γνωστό πολιτικό παιχνίδι που με δεδομένο πως για την φωτιά στην Ηλεία είχε καταδικαστεί ο Νομάρχης, βρήκε ένοχο για το Μάτι…», είπε η κ. Δούρου.
Συνέχισε λέγοντας ότι λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε, απειλήθηκε και έφτασε να γίνει ακόμα και hashtag #φταίει η Δούρου.
«Βρήκαν την ευκαιρία οι πολιτικοί μου αντίπαλοι και όχι μόνο να με στοχοποιήσουν, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας.Έστελναν μηνύματα «μην ψηφίσετε τη φόνισσα». Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019.Το ότι προσπάθησαν να γίνουν αποδιοπομπαίος τράγος δεν με παρέσυρε σε μία ασύμμετρη αμυνα. Δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες. Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε πως «μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο», το 2019, αναγκαζόμουν να διακόψω τη σιωπή μου» είπε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.
«Έχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα για να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα. Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια.. Αυτήν την αδυναμία την μάθαμε με ένα τραγικό τρόπο και μάλιστα την μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα», είπε η κ. Δούρου αναφερόμενη στις απολογίες που έχουν προηγηθεί.
Στην παραδοχή ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), το οποίο συνεκλήθη στις 21.30 το βράδυ υπήρχε η πληροφορία για ύπαρξη νεκρών προχώρησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης. Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ανέφερε ότι συγκάλεσε το ΚΣΟΠΠ, ένα «δυσκίνητο» όργανο όπως το χαρακτήρισε, στις 20.00 και οι εμπλεκόμενοι φορείς προσήλθαν μιάμιση ώρα μετά. «Έγινε ενημέρωση από τον κ.Ματθαιόπουλο μας μίλησε η αστυνομία, το ΥΠΕΝ κ.λπ. και εκεί έμαθα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί, γιατί υπήρχαν κλήσεις σε ασθενοφόρα για σορούς, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν. Όταν τελειώσαμε καταλάβαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη», υποστήριξε στην απολογία του.
Ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αφού είπε στην απολογία του ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι.».
Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Ρένας Δούρου, ότι με ένα τουΐτ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την Ανατολική και Δυτική Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα.
«Να σας διαβάσω ένα τουΐτ της Ρένας Δούρου. Ώρα 20.49 «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική και Δυτική Αττικής». Πώς έγινε αυτό; Χωρίς τη δική μου συγκατάθεση; Ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαν την είδηση. Και τελικά δεν την κήρυξε. Αλλά κατά τα άλλα, εγώ απέφυγα και δεν κήρυξα την περιοχή αλλά το έκανα την επόμενη ημέρα. Αν ήταν τόσο σημαντική γιατί δεν είχε γίνει νωρίτερα στην Κινέτα.
Όλη αυτή η ιστορία έγινε για να αποφασιστεί ποιο όργανο θα έκανε την οργανωμένη απομάκρυνση», είπε ο κ.Καπάκης.