ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι ξένοι τελευταίους θα σκεφτούν εμάς.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολες είπε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια του αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας, κάνοντας αναφορά και στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους ξένους, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά.
«Είναι μία περίοδος δύσκολη χρονικά και ιστορικά. Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς. Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του '21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα και ο Μαυροκορδάτος είπε "τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε" και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν από την Ισπανία τότε τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν…, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: "Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος".
Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου, συμπεριελήφθη και μήνυμα προς τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού.