Την αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) εξέφρασαν σήμερα τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης όσο και η ΓΕΝΟΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.
«Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Είναι ασύμφορο να αποστερηθεί η ΔΕΗ ενός τόσο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου για εντελώς πρόσκαιρο και ευκαιριακό τίμημα. Μπορούν να διαμορφωθούν μοντέλα που να προσιδιάζουν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές χωρίς η ΔΕΗ να απωλέσει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο», ανέφερε συγκεκριμενα ο κ. Παναγιωτάκης.
«Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ δεν προκύπτει από καμία Κοινοτική Οδηγία. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Έλληνα πολίτη και δεν εκποιείται. Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την προσπάθεια των δανειστών να διαλύσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.
Κατά την ομιλία του στη συνέλευση ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια και την ομαλή λειτουργία τόσο των μονάδων όσο και του δικτύου, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα. Εξέφρασε επίσης το ερώτημα αν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους θα διατηρηθεί η έκπτωση 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια (υψηλής τάσης) και συνέστησε προσοχή στην εφαρμογή του μοντέλου των δημοπρασιών «φθηνής» ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες της ΔΕΗ ως προς τις επιπτώσεις στους λοιπούς καταναλωτές.
Μίλησε για «αγορά-Φρανκεστάιν» όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με διάσπαρτες ρυθμίσεις και τόνισε ότι οι ιδιώτες είναι ελεύθεροι να δραστηριοποιηθούν στη λιανική αγορά, εφόσον αναλάβουν το ρίσκο και προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Ο πρόεδρος της επιχείρησης έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. «Η ΔΕΗ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, με το πρόγραμμα διακανονισμών όλοι μπορούν να είναι συνεπείς. Η "μπάλα" είναι στο γήπεδο των πελατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης και κάλεσε, μεταξύ άλλων, τις δημοτικές επχειρήσεις ύδρευσης να πληρώσουν τις οφειλές τους. Έμφαση στη διεκδίκηση των οφειλών θα δοθεί σε καταναλωτές με οικονομική επιφάνεια.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε ακόμη την άμεση εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη το Μάρτιο και παραμένει ανενεργή. Επίσης πρότεινε, ένα μέρος της δαπάνης για τα τροφεία των εργαζομένων που θεσπίστηκαν με τη συγκεκριμένη ΣΣΕ, να μη καταβληθεί αναδρομικά στους εργαζόμενους αλλά να παραχωρηθεί στο κράτος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Διαβάστε επίσης: