ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η εκκένωση της Ειδομένης – Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες

Περίπου είκοσι λεωφορεία βρίσκονται από το πρωί στην Ειδομένη, στην είσοδο του καταυλισμού, προκειμένου να επιβιβαστούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να φύγουν.

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία και αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Την ίδια ώρα, ομάδα προσφύγων παραμένει πάνω στις σιδηροδρομικάς γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, παρά το γγεονός ότι ο ψυχρός αέρας που φυσάει και σήμερα δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων ζουν κυρίως στις μικρές σκηνές.

Άλλες 30.000 θέσεις φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τις δομές για τη φιλοξενία άλλων 30.000 προσφύγων και μεταναστών μέσα στις επόμενες 20 μέρες, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γώργος Κυρίτσης, αποτελεέι προτεραιότητα της κυβέρνησης η εκκένωση της Ειδομένης. 

Μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, έπειτα από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Ειδομένη, τονίζοντας ότι θα καταβληθεί νέα προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την -ηπειρωτική- Ελλάδα.

Ο κ. Κυρίτσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα μεταφοράς, άμεσα, 2.000 ατόμων από την Ειδομένη, σε θέσεις που υφίστανται ήδη σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι από τη Δευτέρα, 28 του μηνός, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί, καθώς, θα ενταθούν οι προσπάθειες.

Παραλληλα, ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και προανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικού οργάνου, που θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές για το προσφυγικό. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Ταφύλλης.