ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθώος για την αιματηρή ληστεία ο Θεοφίλου

Αθωώθηκε πριν λίγο από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο Τάσος Θεοφίλου για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για την υπόθεση της ληστείας στη Πάρο κατά την οποία μετά από συμπλοκή με τους ληστές έχασε τη ζωή του ο ταξιτζής Δημήτρης Μίχας.

Την αθωωτική απόφαση άκουσε το κατάμεστο ακροατήριο από αλληλέγγυους του Τάσου Θεοφίλου με συνθήματα και κλάματα.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και άλλα.

Ένα μέλος της σύνθεσης είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας ενώ ένας άλλος πως πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για την υπόθεση της ληστείας.

Υπενθυμίζεται ότι με την εισαγγελική πρόταση είχε ζητηθεί να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για εκείνες που είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, δηλαδή για τις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με ένταξη και συμμετοχή στη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων: "Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός".

Η δήλωση των δικηγόρων του Τ. Θεοφίλου:

"Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες. Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλωσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορουςυπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς.

Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται".