Αλλαγές στα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2016, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, προστίθεται το μάθημα της Πληροφορικής για τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μία θέση σε σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών του 2ου επιστημονικού πεδίου.
Οι μαθητές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο θα εξετάζονται σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία ή Πληροφορική. Επίσης, ο υποψήφιοι που θα επιλέγουν τα πεδία θετικών και τεχνολογιών επιστημών (2ο), επιστημών υγείας (3ο) και οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών (4ο) δεν θα εξετάζονται στη Λογοτεχνία.
Οι υποψήφιοι των τριών πρώτων πεδίων θα εξετάζονται μόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα. Αντίθετα, το αντικείμενο της Λογοτεχνίας παραμένει στα υπό εξέταση για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικές σπουδές, νομικές) και του 5ου πεδίου (παιδαγωγικές επιστήμες).
Ήδη η τροπολογία προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία επικρίνει τον κ. Λοβέρδο ότι ανατρέπει ρύθμιση που πρωτοεισήγαγε στην ελληνική εκπαίδευση ο Ευάγγελος Παπανούτσος.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών έκανε λόγο για «εξαιρετικά επιτυχημένη εν ψυχρώ εκτέλεση της Επιστήμης της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και για «ασυνεπή και αχαρακτήριστη στάση, η οποία παραπέμπει στο κομματικό κράτος που κατάντησε την Ελλάδα διεθνή επαίτη».
Οι αλλαγές προκάλεσαν αντιδράσεις και στην μαθητική κοινότητα. Ενδεικτικά, μαθητές της σημερινής Β’ Λυκείου, οι οποίοι θα εξετασθούν για πρώτη φορά με το νέο σύστημα το 2016, διαμαρτύρονται διότι το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα ΑΕΙ δεν έχουν ορίσει τα μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή σε κάθε Τμήμα.