Μέχρι πρόσφατα, ένας από τους βασικούς κανόνες για καλή και υγιή ζωή ήταν να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί υποστήριζαν ότι πρέπει να πίνουμε νερό ακόμη κι όταν δεν διψάμε, τονίζοντας, μάλιστα, ότι όταν αισθανόμαστε δίψα, ο οργανισμός μας έχει ήδη αφυδατωθεί.
Ωστόσο, μία έρευνα από το Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία καταρρίπτει τον μύθο περί «αναγκαίας ποσότητας» 2,5 λίτρων νερού την ημέρα, ο οποίος φαίνεται ότι προέρχεται από βιαστική ανάγνωση μιας μελέτης του 1945 περί διατροφής.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πιουν μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως μετά από άσκηση, όταν διψούσαν και αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι όταν δεν διψούσαν, και να αξιολογήσουν πόσο δύσκολο τους ήταν να καταπιούν νερό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, όταν οι συμμετέχοντες δεν διψούσαν, ήταν τρεις φορές πιο δύσκολο να πιουν νερό, καθώς το σώμα τους αντιδρούσε στην υπερυδάτωσή του, η οποία προκαλεί υπονατραιμία, δηλαδή, μείωση των επιπέδων του νατρίου στο αίμα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Φάρελ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν υπάρξει περιστατικά μαραθωνοδρόμων που πέθαναν, επειδή κατανάλωσαν άφθονο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες, χωρίς να “ακούσουν” το σώμα τους».
Προσέθεσε, δε, ότι «αν κάνουμε ότι το σώμα μας απαιτεί, μάλλον θα το κάνουμε σωστά. Απλώς ας πίνουμε νερό με βάση τη δίψα μας και όχι βάσει ενός περίπλοκου προγράμματος».