ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό είναι το νησί που η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ελληνικό Νταβός (drone βίντεο)

Η Αιγιαλεία είναι το νησί το οποίο ο Δημήτρης Μάρδας θέλει να μετατρέψει σε "θερινό Νταβός" στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα βραχώδες ακατοίκητο νησί του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου και βρίσκεται κοντά στις ακτές της Εύβοιας απέναντι από τα Στύρα. Η έκτασή της νησίδας είναι 1,7 Km2. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Στυραίων.

Όπως προκύπτει από πρόταση που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2015 στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Μάρδας πρότεινε την μετατροπή της νήσου Αιγίλεια σε "Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας".

Απολαύστε την πτήση πάνω από την Αιγιαλεία στο μαγευτικό βίντεο του haanity:

   Το δρομολόγιο του ferry boat Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα περνάει πολύ κοντά από αυτό το μαγευτικό νησάκι, αλλά ο επιβάτης δεν μπορεί να δει την ομορφιά του παρά μόνο αν διαθέτει δικό του πλωτό μέσο.

Στην δυτική πλευρά του υπάρχει σε κοντινή απόσταση μια βραχονησίδα, η οποία ονομάζεται "Άγιος Ανδρέας" και σ' αυτό το σημείο σχηματίζονται αβαθή τιρκουάζ νερά μεταξύ των δύο νησιών.

Το νησί παρουσιάζει ενδιαφέρον και από ιστορική άποψη, καθώς εκεί αποβίβασαν οι Πέρσες τους αιχμαλώτους τους μετά την κατάληψη της Ερέτριας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Μαραθώνα, όπου ακολούθησε η περίφημη μάχη.

Arts and Philosophy Island: Η πρόταση Μάρδα

Η Νήσος Αιγιάλεια επιλέχθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο και ανάλυση σειράς εναλλακτικών λύσεων, διότι είναι ένα νησί που βρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, έχει εύκολη πρόσβαση (ολιγόλεπτη απόσταση από το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας-Μαραθώνα), έχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σχήμα και ιδανική χωροταξική διαμόρφωση και μέγεθος (3200 στρέμματα).

Διευκρινίζεται πως δεν υπάρχουν εμπλοκές με την αρχαιολογία, Natura κλπ οπότε προσφέρεται για άμεση έναρξη των απαιτούμενων έργων.

Φιλοδοξία είναι η πολιτεία να το ανακηρύξει σε Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών. Στο νησί θα αναπτυχθεί ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο που θα αποτελείται από Συνεδριακά κέντρα εργασίας και από Εθνικές Εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρας μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας  επισκεπτών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, "αγορά", κλπ), ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών, και ζώνη ανοικτού "αρχαιοελληνικού" θεάτρου.

Από την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θα εκχώρησει την χρήση της Νήσου Αιγίλειας, θα απαιτηθούν περίπου 1-1,5 χρόνια για την προετοιμασία και 3-4 περίπου χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων. Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,6 δις €. Οι εξαγγελίες έχουν γίνει από το 2015 αλλά το πλάνο είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Μιλώντας το καλοκαίρι για τα επενδυτικά σχέδια για την περιοχή, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως "έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές σε εθελοντικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αυτού του νησιού χωρίς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού και το ΕΣΠΑ, αλλά με τη συμμετοχή ιδιωτών-κρατών. Ήδη ορισμένα από τα κράτη στα οποία έγινε η παρουσίαση, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μάνατζμεντ να μην το έχει το κράτος, ώστε η επένδυση να προχωρήσει γρήγορα".