ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό είναι το σχέδιο των αρχαιολόγων για να μπουν στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης. Ποιες είναι οι δυσκολίες για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού

amfipoli

 

Όλα τα μάτια είναι και πάλι στραμμένα στην Αμφίπολη, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένονται νέες φωτογραφίες από τον αρχαίο τάφο, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη πρόκειται να αποκαλύψει ολόκληρες τις Καρυάτιδες.

Αρχαιολόγοι και τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς με χειρουργική ακρίβεια, αφαιρώντας προσεκτικά τα χώματα και την άμμο και ενισχύοντας την υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο.

Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, «σκανάρουν» προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, καθώς βρέθηκαν κομμάτια από την χαίτη του Λέοντα της Αμφίπολης.

Επίσης γίνονται οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών, προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο και να καταστεί τελικά δυνατή η πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο, ο οποίος  έχει πλάτος 4,5 μ. και εκτιμώμενο μήκος 6,5 μ., είναι καλυμμένος με χώμα ύψους 3,5 μ., ενώ δεν έχει εξακριβωθεί αν το κόκκινο χρώμα που διακρίνεται στον απέναντι τοίχο οφείλεται σε βαφή ή σε υγρασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο, που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, ξεκίνησαν εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο, διαδικασία, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη μιας και οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.

Από το περιβάλλον της ανασκαφής επιβεβαιώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα Κυριακή, ίσως Δευτέρα, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια εισόδου μελών της ανασκαφικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα στον τρίτο θάλαμο έχουν εισέλθει ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός, υπεύθυνοι του σχεδίου υποστήλωσης και αντιστήριξης, δεδομένου του ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Η υπεύθυνη των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, είπε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης.

αμφιπολη ταφος

Οι Καρυάτιδες

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2014 ανακαλύφθηκαν δύο μοναδικά ευρήματα: Δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, οι οποίες συμφυείς με πεσσούς στήριζαν το μαρμάρινο επιστύλιο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.

Οι δύο Κόρες, από τις οποίες μόνο η μία σώζει σχεδόν ακέραιο το πρόσωπό της, φέρουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, ενώτια και χειριδωτό (με μανίκια) χιτώνα, ενώ υπάρχουν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος.

Γιατί τα χέρια τους είναι παρατεταμένα;

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι τα δυο χέρια τους, το δεξί της μίας και το αριστερό της άλλης, τα οποία, αν και δεν σώζουν το μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν φανερή κατεύθυνση: «Ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

τυμβος-Αμφίπολης

Νέες ανακοινώσεις την Κυριακή

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού λένε πως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αμφίπολη.

Στην περιοχή βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες και ειδικός γεωλόγος-σπηλαιολόγος για να προσφέρει τις γνώσεις του αναφορικά με την εκτίμηση της κατάστασης στον τρίτο θάλαμο. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ στην Αμφίπολη και αναμένεται να παραμείνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.