ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοψία στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας ένα χρόνο μετά την καταστροφή του «Ντάνιελ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπίτια γκρεμισμένα, μαγαζιά ερειπωμένα, κατεστραμμένα, δρόμοι άδειοι, ελάχιστοι από τους κατοίκους που επέστρεψαν περπατούν μόνοι . Είναι η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, το χωριό που κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Daniel” το Σεπτέμβριο του 2023 παραδόθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας και βυθίστηκε στο νερό και τη λάσπη, ένα χρόνο μετά παραμένει ένα χωριό φάντασμα. Από τα 200 σπίτια της Κοινότητας, σήμερα κατοικούνται μόνο τα 30.

Οι κάτοικοι ακόμα παλεύουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Ζωή στη χωριό δίνει το μοναδικό καφενείο που λειτουργεί. Η κυρία Φανή με τον άντρα της κατάφεραν να το φτιάξουν από την αρχή. Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης επέστρεψαν προσωρινά, για να μπορούν να εργαστούν στα χωράφια τους. Όπως λένε δεν έχουν φτιάξει από την αρχή τα σπίτια τους, γιατί ο φόβος μιας νέας πλημμύρας παραμένει.

Αυτό που περιμένουν είναι η μετεγκατάσταση του χωριού. Σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο που συνέταξε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το χωριό μπορεί να μετακινηθεί σε κοντινή απόσταση, σε ασφαλέστερο μέρος. Το 90% των κατοίκων ψηφίζουν ναι στο σχέδιο της μετεγκατάστασης. Αυτό που περιμένουν οι κάτοικοι είναι να δουν από τους αρμόδιους τις προδιαγραφές των σπιτιών στην νέα μεταμόρφωση, έτσι ώστε να ψηφίσουν ξανά μεταξύ τους και έπειτα να ξεκινήσουν οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1