Αύξηση κατά 8,8% σημείωσαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, τον Οκτώβριο φέτος και ανήλθαν σε 1.002. Περίπου, ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στο αλκοόλ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα 1.002 ατυχήματα υπήρξαν 80 νεκροί (αύξηση 35,6%), 55 βαριά τραυματίες (μείωση 19,1%) και 1.115 ελαφρά τραυματίες (αύξηση 5,8%). Βάσει εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν για τον ίδιο λόγο, 4 μόνιμες βαριές αναπηρίες, 8 σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφρότεροι τραυματισμοί.
Περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Και εύλογα τίθεται το ερώτημα πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα μας, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο διενεργούνται στους δρόμους χιλιάδες αλκοτέστ.
Παρά το γεγονός ότι ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου από το αλκοόλ εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά, πρακτικά είναι παρά πολύ εύκολο να φτάσει το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./ λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας. Γι' αυτό και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό.
«Από την εμπειρία μας θα συμβουλεύαμε όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτές τις ημέρες να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ. Ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Δρ. Γρηγόρης Λέων.