ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δίνουμε ώθηση στην ανάπτυξη με πράσινο χρώμα

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» δίνει ώθηση στην ανάπτυξη με πράσινο χρώμα, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Είναι μεταρρύθμιση για το περιβάλλον, μεταρρύθμιση για την ιδιοκτησία, μεταρρύθμιση για την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε δε πως «είναι πατριωτικό μας καθήκον να βάλουμε φρένο στο χάος και στο οικιστικό και οικοδομικό μπάχαλο».

Αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως πρέπει να σταματήσει η διασπορά fake news γύρω από αυτό το θέμα. «Όταν δει κανείς τα πραγματικά δεδομένα, θα δει ότι η παρέμβασή μας στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι παρέμβαση κοινής λογικής, που δεν αιφνιδιάζει μεν τους ιδιοκτήτες, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας». Ειδικά για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανέφερε πως είναι ένα σημαντικό εργαλείο και αποτελεί «βασική μεταρρύθμιση στον τομέα της χωροταξίας».

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως διακρίνεται για το ατελείωτο και πρωτοφανές της θράσος. «Ήσασταν κυβέρνηση του τίποτε, τουλάχιστον στην πολεοδομία και στη χωροταξία. Ο κόσμος σας μέτρησε, σας ζύγισε, βρεθήκατε ελλιποβαρείς και βρισκόσαστε και περισσότερο ελλιποβαρείς κάθε μέρα. Συνεχίστε τα ψέματα, την κακιασμένη αντιπολίτευση, τα άσφαιρα πυρά. Στην οπισθοδρομική σας προσέγγιση, απαντάμε με μεταρρυθμίσεις. Σας χαρίζουμε τη μικροψυχία και τη δημαγωγία κρατάμε το έργο», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βασικά σημεία ομιλίας του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη:

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί οι οποίοι διερωτώνται μέσα τους αν το να υπηρετείς το περιβάλλον σου επιτρέπει να υπηρετείς την ίδια στιγμή την ιδιοκτησία και την ανάπτυξη. Η δική μας απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι! Οι δύο αυτές επιδιώξεις μπορούν να συνδυαστούν. Αντιθέτως μάλιστα μπορεί να επισημάνει κανείς ότι έχει διαπιστωθεί σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά δεν γίνονται επενδύσεις. Και σε περιοχές επίσης που υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη πέφτει η αξία της ιδιοκτησίας.

Δεν ξεχνάμε τη βασική μεταρρυθμιστική μας αποστολή, το πατριωτικό μας καθήκον -σε αυτή την περίπτωση- το οποίο είναι να βάλουμε όσο γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φρένο στο χάος και στο οικιστικό και οικοδομικό μπάχαλο. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά γιατί το οφείλουμε πρωτίστως στους κάθε μορφής ιδιοκτήτες σε ολόκληρη τη χώρα, που αν θέλουν να έχει αξία η περιουσία τους, πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό γίνεται μόνο μέσα από ένα σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Κάνουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες και βαθιές τομές οι οποίες ωθούν τα πράγματα προς τα μπρος.

Πρώτον, απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης, για να το κάνουμε πιο φιλικό στις επενδύσεις

Δεύτερον, δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τρίτον, ενεργοποιούμε τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το δημόσιο βίο από το 1978. Ρυθμίζουμε το θέμα σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ. Η ρύθμιση επομένως είναι σε στέρεες βάσεις και στη ρύθμιση αυτή προβλέπεται και ίδρυση της λεγόμενης Ψηφιακής Τράπεζας, που είναι μια πρόταση του ΤΕΕ και η οποία θα διευκολύνει έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συναλλαγές μεταξύ των πλευρών που αφορά αυτή η ρύθμιση.

Τέταρτον, εκσυγχρονίζουμε το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνουμε επιταχύνουμε την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.

Πέμπτον εξορθολογίζουμε το σύστημα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με στόχο την προστασία των πολιτών που παραμένει σήμερα όμηρος της γραφειοκρατίας.

Έκτον, δίνουμε μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια. Μα είναι μια ξεκάθαρα περιβαλλοντική ρύθμιση! Πρέπει να δώσουμε παραπάνω κίνητρα στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, στα κτίρια που πετυχαίνουν ενεργειακή εξοικονόμηση διαπιστωμένα, στα βιοκλιματικά κτίρια.

Έβδομον, προχωρούμε σε μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία όπως είναι η απόσυρση και απαλλοτρίωση ορόφων. Oπως κάναμε στην Ακρόπολη με το ξενοδοχείο το οποίο εμπόδιζε τη θέα. Φυσικά θα γίνεται με όλες τις αναγκαίες διαδικασίες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αλλά προχωρούμε και στην απόσυρση κτιρίων, ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο το οποίο θα προχωρεί με περιβαλλοντικά και κλιματικά κριτήρια σε περιοχές οι οποίες είναι επιβαρυμένες στο επίπεδο του περιβάλλοντος και του κλίματος Για πόλεις πιο “φιλικές” στους κατοίκους τους.

Όγδοον, προωθούμε διατάξεις που αφορούν την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Είναι κάτι το οποίο είμαι βέβαιος το χαιρετίζει το αναπηρικό κίνημα και οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία, διότι περνάμε ρυθμίσεις στον Οικοδομικό Κανονισμό σε σχέση με χώρους για την εξασφάλιση κατάλληλων ασανσέρ, σε σχέση με τις σκάλες, σε σχέση με μια σειρά παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των αναπήρων».

Στην εκτός σχεδίου δόμηση να σταματήσουν τα fake news

«Για τα οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, δίνουμε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, στην οποία δεν προσμετρώνται οι τυχόν καθυστερήσεις που θα προκύψουν από τα Δασαρχεία και τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες (άρα μπορεί να έχει κανείς στη διάθεσή του και παραπάνω χρόνο). Συν τέσσερα χρόνια ακόμα που διαρκεί η οικοδομική άδεια. Άρα έχει τουλάχιστον έξι χρόνια κάποιος που βιάζεται να χτίσει, αν είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου κάτω των 4 στρεμμάτων σε περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης. Αν πάλι δεν βιάζεται, μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία που αφορά αυτή τη στιγμή στο 20% της χώρας που έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Πάρος, η Σίφνος, η Σέριφος για παράδειγμα έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και εκεί η οικιστική ανάπτυξη γίνεται με τάξη και κανόνες. Τους τρεις δήμους του Λασιθίου που έχουν ΣΧΟΑΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) που είναι μια συγγενής διαδικασία. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα στο Λασίθι! Πώς θα έχει η υπόλοιπη Κρήτη;

Επομένως καλό είναι να σταματήσει η διασπορά fake news και να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα. Όταν δει κανείς τα πραγματικά δεδομένα θα δει ότι η παρέμβασή μας στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι παρέμβαση κοινής λογικής που δεν αιφνιδιάζει μεν τους ιδιοκτήτες, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας».

Μεγάλη μεταρρύθμιση τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

«Βασικό μας εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η βασική μεταρρύθμιση στον τομέα της χωροταξίας -όχι μόνο στο νομοσχέδιο, αλλά για ολόκληρη την τετραετία- είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα εκπονηθούν γρήγορα και μαζικά, γι’ αυτό και τα εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει τριετή ορίζοντα.

Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα ξεκινήσει από τις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για οικιστική ανάπτυξη, δηλαδή από τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο είμαι βέβαιος ότι επειδή η προσπάθεια θα είναι εντατική, δεν θα υπάρξει κανένα κενό μεταξύ της μεταβατικής περιόδου που δίνουμε για τα κάτω τεσσάρων στρεμμάτων (οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμησης) και της εκπόνησης και εφαρμογής των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση του τίποτα σε χωροταξία και πολεοδομία

«Πραγματικά με εκπλήσσει το θράσος αυτού του κόμματος. Ψευδολογεί ασυστόλως, την ώρα που είναι ανοιχτό σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Να σας θυμίσω, λοιπόν, εγώ τι κάνατε. Φέρατε ρυθμίσεις για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, οι οποίες έμειναν ανεφάρμοστες. Φέρατε ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, οι οποίες βγήκαν αντισυνταγματικές στο ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο. Είπατε ότι προχωρήσατε με τη ΕΤΕπ για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, μόνον που ο κ. Οικονόμου από την ΕΤΕπ έμαθε ότι δεν υπήρχε καμία προεργασία. Ήσασταν κυβέρνηση του τίποτε, είσαστε κόμμα του τίποτε, τουλάχιστον στην πολεοδομία και στη χωροταξία. Αλλά είστε και κόμμα του ατελείωτου και πρωτοφανούς θράσους!

Σας χαρίζουμε τη μικροψυχία και τη δημαγωγία κρατάμε το έργο».