Στην Κέρκυρα οι «μπότηδες» έσκασαν και φέτος με κρότο από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Το έθιμο σηματοδοτεί την Πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του απέναντι στον Άδη.
Ωστόσο, ο κόσμος που έσπευσε να παρακολουθήσει το έθιμο των «μπότηδων», γνωστό σε όλη την υφήλιο, δηλ. τις κανάτες που ρίχνουν στην Κέρκυρα από τα ψηλά μπαλκόνια των σπιτιών, δεν τηρούσε σχεδόν κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού. Εν ολίγοις, ήταν πολύς και δεν κρατούσε αποστάσεις, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο, με κίνδυνο να μεταδοθεί ο επικίνδυνος ιός…
Το έθιμο φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.
Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία.
Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.