Ο χειμώνας του 2022 έμελλε να είναι ένας από τους πιο θερμούς των τελευταίων ετών, ωθώντας, μεταξύ άλλων, πολλά χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις σε οικονομική καταστροφή.
Μπορεί αρκετοί πολίτες να βλέπουν με ανακούφιση τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς θα είναι μικρότερη επιβάρυνση στις τσέπες τους λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά αρκετοί επιχειρηματίες οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση.
Η Κριστίν Χάρισον επισκέπτεται την Le Praz De Lys-Sommand, ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο στις Γαλλικές Άλπεις, τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi. Η θέα έξω από το παράθυρο του σαλέ μένει σχεδόν αναλλοίωτη, μεγάλες εκτάσεις με βουνά, λόφους και σαλέ, όλα καλυμμένα με πυκνό χιόνι.
Αυτή τη χρονιά, όμως, το τοπίο είναι άγονο. Τα σκι έμειναν στην αποθήκη. Πολλοί από τους επίδοξους σκιέρ έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.
«Κυριολεκτικά δεν υπάρχει καθόλου χιόνι αυτή τη χρονιά» ανέφερε η σκιέρ.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις άνευ προηγουμένου ζεστές καιρικές συνθήκες, με πολλές εξ αυτών την Πρωτοχρονιά να σημειώνουν την πιο θερμή ημέρα του Ιανουαρίου.
Έτσι, τα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις και δη εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, έχουν προσωρινά κλείσει την πρόσβαση στις πάλαι ποτέ χιονισμένες πλαγιές τους, καθώς ο ζεστός καιρός σε συνδυασμό με τοπικές βροχοπτώσεις λιώνουν τα χιόνια του Δεκεμβρίου.
Η Χάρισον και η φίλη με την οποία κάνουν σκι παρέα, οι οποίες κατάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, γνώριζαν ότι δεν είχε χιονίσει στο χιονοδρομικό κέντρο, Λε Πραζ Ντε Λα- Σομμάντ, πριν φτάσουν. Παρόλα αυτά, αποφάσισαν να επισκεφτούν τον προορισμό αυτό ούτως ή άλλως. Κατέφθασαν στο χειμερινό θέρετρο στα τέλη Δεκεμβρίου, κυρίως για να επισκεφτούν το αγαπημένο τους σαλέ, καθώς είχαν πληροφορηθεί ότι το λιώσιμο του χιονιού είχε πλημμυρίσει το υπόγειο.
Πλέον, αντί να περνάει τις ημέρες της πάνω στις πλαγιές κάνοντας σκι, η Χάρισον παρατηρεί από το μπαλκόνι του σαλέ της, τα άγρια ζώα της περιοχής να αναρωτιούνται όσο κι εκείνη, τί συμβαίνει. Τα πουλιά, αναφέρει, μοιάζουν εξίσου μπερδεμένα με τις θερμές καιρικές συνθήκες.
Οικονομικό πλήγμα στα χιονοδρομικά κέντρα
Ο Λορέν Ρεϊνό, διευθύνων σύμβουλος του εθνικού σώματος των εκπροσώπων χιονοδρομικών κέντρων, αναφέρει στο CNNi, ότι οι μισές πίστες σκι της Γαλλίας σε σύνολο 7.500, είναι προσωρινά κλειστές, εξαιτίας της έλλειψης χιονιού και των έντονων βροχοπτώσεων.
«Προς το παρόν τα θέρετρα που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, όπως για παράδειγμα το κέντρο Val Thorens, το οποίο βρίσκεται σε ύψος περίπου 2.300 μέτρων και με ανώτατο υψόμετρο 3.230 μέτρων, εξακολουθούν να λειτουργούν. Τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, είναι εκείνα τα οποία έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα» αναφέρει ο Ρεϊνό.
Η επιλογή να κλείσουν οι πίστες για σκι ήταν μια δύσκολη απόφαση οικονομικά, όμως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.
Ορισμένα θέρετρα προσπαθούν να προσαρμοστούν όπως μπορούν, μετατρέποντας τις χιονοδρομικές πίστες σε χώρους ενοικίασης ποδηλάτων και ενθαρρύνοντας εκείνους που φαίνεται να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα θέρετρο χωρίς χιόνι, να χαρούν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χειμερινή τους εξόρμηση.
Ο μετεωρολόγος, Fraser Wilkin, ο οποίος εξειδικεύεται στη μελέτη των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις Άλπεις και, μάλιστα, διαθέτει τον ιστότοπο «Weather to Ski» με πληροφορίες για τον καιρό στην περιοχή, ενθαρρύνει τους σκιέρ να εξακολουθήσουν να εξασκούν το χειμερινό σπορ.
«Η περιοχή, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση είναι σχετικά μικρή», αναφέρει ο μετεωρολόγος στο CNNi, ενώ προσθέτει ότι «ωστόσο, ο αντίκτυπος παραμένει ευρέως διαδεδομένος».