Κατά του σταδιακού ανοίγματος του λιανεμπορίου τάσσεται ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, καθώς, όπως λέει «από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε».
Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως «από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα».
«Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.
Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι πρώτα ένα δυνατό λοκντάουν πριν τον εμβολιασμό θα ήταν το ιδανικό, όσο λιγότερα κρούσματα μπορούμε τόσο καλύτερα.
«Άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο» επανέλαβε, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του για τον εμβολιασμό με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.