Ένα διεθνές διπλωματικό θρίλερ διαδραματίζεται στη χώρα μας από τον Ιούλιο, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να ζητούν από τη χώρα μας να εκδώσουν τον Αλεξάντερ Βίνικ – ένα Ρώσο χάκερ που συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο 37χρονος Βίνικ εμπλέκεται σε μια υπόθεση ξεπλύματος 4 δισ. δολαρίων σε bitcoins και ζητούν από τη χώρα μας να τους παραδώσει το Ρώσο χάκερ. Το ίδιο, όμως, ζητά και η ρωσική κυβέρνηση, που θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες του χάκερ σε άλλες υποθέσεις απάτης.
Ο Βίνικ συνελήφθη στις 25 Ιουλίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ένα 24ωρο αργότερα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος δήλωσε τότε έκπληκτος για τη σύλληψή του, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές. Μάλιστα, αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Η δικηγόρος του Βίνικ, Ξανθίππη Μουσίδου, αποκάλυψε σήμερα στο Associated Press ότι ο πελάτης της είπε σήμερα κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με εισαγγελέα – το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτει το πρακτορείο- ότι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει το αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν αιτήματα από δύο ή περισσότερες χώρες, λύνονται συνήθως από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Ο πελάτης μου ενημερώθηκε ότι η Ρωσία έχει ζητήσει την έκδοσή του. Ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη χώρα του» είπε η δικηγόρος του.
Η εκδίκαση του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση του Βίνικ αναμένεται να συζητηθεί στις δικαστικές αίθουσες στις 29 Σεπτεμβρίου.
Ποιες κατηγορίες βαρύνουν τον Ρώσο Χάκερ
Σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των Αμερικανικών Αρχών, ο 37χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψή του, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.