Με τον καθαρισμό των μεγάλων επιφανειών της Ακαδημίας ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των 40 παρεμβάσεων αντιγράφιτι που διεξάγει ο δήμος Αθηναίων.
Σύμφωνα με τον δήμο, εδώ και δεκαετίες, πολλά σημεία της Αθήνας, μεταξύ αυτών και κεντρικοί δρόμοι, βρίσκονταν στο έλεος της μουντζούρας και του άναρχου γκράφιτι. Μάλιστα, αναφέρει, η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργία στους δημόσιους χώρους, «μπλέχτηκε» με κάθε μορφής σημάδι στους τοίχους και τις μεγάλες επιφάνειες.
Ως εκ τούτου, η Αθήνα είχε μετατραπεί σε πεδίο άναρχου γκράφιτι, χωρίς έλεγχο και χωρίς επιπτώσεις. Συνθήκες που αξιοποιούνταν ακόμη και από «επισκέπτες» άλλων χωρών, όπου εφαρμόζονταν αυστηροί περιορισμοί για εκείνους που ήθελαν να κάνουν γκράφιτι. Ως αποτέλεσμα, χιλιόμετρα επιφανειών είχαν καλυφθεί από αντιαισθητικά σχέδια, που απλώς έκρυβαν την πόλη.Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στον καθαρισμό και την εφαρμογή σχεδίου που θα οργανώνει τις παρεμβάσεις στις επιφάνειες των δημόσιων χώρων. Σε πρώτη φάση, ξεκίνησε ένα μπαράζ επιχειρήσεων για τον καθαρισμό όλων αυτών των επιφανειών.
Έως σήμερα έχουν γίνει 40 επιχειρήσεις αντιγκράφιτι. Περίπου 19.000 τ.μ. έχουν καθαριστεί. Πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, μεταλλικοί φράχτες, ρολά καταστημάτων και κολώνες, έχουν αποδοθεί στην πόλη καθαρές, έπειτα από την προσπάθεια της ομάδας καθαριότητας αλλά και την σημαντική συμβολή του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο οποίο συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις.
Πού έγιναν οι παρεμβάσεις
Ο δήμος πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε σημεία που συνδέθηκαν με την Ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και με την καθημερινότητά της. Καθαρίστηκαν επιφάνειες στα Αναφιώτικα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πατησίων, στην Ερμού, στο Θησείο, την Σταδίου αλλά και σε δεκάδες σημεία στις γειτονιές. Η πιο πρόσφατη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημίας. Μία επιχείρηση που επανέφερε τις επιφάνειές της, καθαρές και φωτεινές. Στην Ακαδημίας, όπως και σε όλες τις περιοχές όπου γίνονται οι επιχειρήσεις, εφαρμόζεται ειδική αντί-γκράφιτι επικάλυψη, ώστε να είναι στο μέλλον εύκολη η αφαίρεση της μπογιάς.
Παράλληλα, ξεκίνησε και μία οργανωμένη προσπάθεια, να διατεθούν χώροι, ώστε ομάδες καλλιτεχνών να μπορούν να δημιουργήσουν έργα που μετέτρεψαν «αδιάφορα» σημεία, σε πίνακες ζωγραφικής. Καφάο, τοίχοι, μεγάλες επιφάνειες, φιλοξενούν πλέον έργα ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν τη δημιουργία με το φως της πόλης.