Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών που θα φέρει τα πάνω κάτω για 250.000 υπαλλήλους του Δημοσίου.
Σύμφωνα με αυτό και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα υποστούν τις αλλαγές που υπήρξαν σε όλον τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.
Έτσι θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα, παράλληλα από 20 τα ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 10, ενώ θα διατηρηθούν τα τέσσερα επιδόματα που έχουν διασωθεί ως τώρα στο Δημόσιο.
Μόνο από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό η μείωση στα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια λόγω της αύξησης των κρατήσεων θα υποστούν μείωση από 3% ως και 5%. Αυτό λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι περίπου 250.000 υπάλληλοι είναι έως και το 40% του μισθού τους.
Ποιοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια:
- Δικαστικοί λειτουργοί
- Προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
- Ιατροδικαστές
- Μέλη ΔΕΠ
- Μέλη ΤΕΙ
- Ερευνητές
- Προσωπικό ΚΕΠΕ
- Ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες
- Καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
- Προσωπικό παιδαγωγικού ινστιτούτου
- Γιατροί ΕΣΥ
- Διπλωματικοί Υπάλληλοι
- Αρχιερείς
- Μουσικοί
- Ένστολοι (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί).
Σήμερα, ένας καθηγητής σε ΑΕΙ από το μισθό των 1.400 ευρώ που λαμβάνει τα 900 αποτελούν βασικές αποδοχές και τα 500 είναι επιδόματα. Με τη νέα φιλοσοφία αποδοχών, οι βασικές αποδοχές του θα φτάσουν τα 1.200 ευρώ και θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα του ενιαίου μισθολογίου που ισχύουν και για το υπόλοιπο Δημόσιο, δηλαδή το επίδομα θέσης ευθύνης, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η οικογενειακή παροχή και το κίνητρο επίτευξης στόχων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων και την έναρξη της στοχοθεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τέλος, από την κατάργηση των επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια και τη μερική ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό θα υπάρξουν μικρές κατηγορίες υπαλλήλων που μπορεί να ευνοηθούν, όπως είναι οι ερευνητές, οι οποίοι και παίρνουν τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς.