Πιλοτική μεταφορά μαθητών προς και από τα σχολεία τους, με τη χρήση κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, περίπου 600 μαθητές από πέντε γυμνάσια και λύκεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης και δέκα της δυτικής, θα λάβουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ και θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όχι μόνο για τις μετακινήσεις τους στο σχολείο αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά τους. Η λίστα των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου προέκυψε, αφού πρώτα διαπιστώθηκε η εγγύτητά τους σε κάποια στάση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.
Τα σχολεία που θα «συμμετέχουν» στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είναι στην ανατολική Θεσσαλονίκη το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο τέρμα της Πυλαίας, το 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, το ΕΠΑΛ Επανομής και το Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στη δυτική Θεσσαλονίκη το 1ο ΕΠΑΛ Χαλάστρας, το ΓΕΛ Χαλάστρας, το 1ο ΓΕΛ Κουφαλίων, το 2ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας, το 2ο ΓΕΛ Χαλκηδόνας, το 1ο ΕΠΑΚ Ελευθερίου Κορδελιού, το Γυμνάσιο Καλλιθέας, το ΓΕΛ Καλλιθέας, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης.
«Για πρώτη φορά συμμετέχει και ο ΟΑΣΘ στη μεταφορά των μαθητών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο τη σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κόστους για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, διευκρινίζει ότι το 50% θα καλύπτεται από τον κωδικό της μεταφοράς μαθητών και το άλλο 50% από το υπουργείο Παιδείας, καθώς, όπως λέει, δικαιούνται όλοι οι μαθητές να κάνουν χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας. Σημειώνει, παράλληλα, ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αφορά μόνο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι απαραίτητη η συνοδεία των μαθητών και μαθητριών.
Ο κ. Παπάς αναφέρει, ακόμη, ότι η επιλογή των σχολείων έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΣΑΣΘ και εξαίρει τη συνεργασία με περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είχε προτείνει από την περασμένη χρονιά να μπορούν οι μαθητές να μετακινούνται στα σχολεία τους με τη χρήση ειδικών μαθητικών δελτίων που εκδίδονται από τον ΟΑΣΘ. «Πριν από 15 μέρες ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών από Περιφερειακούς Συμβούλους, μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ώστε να συζητηθεί το θέμα στη Μητροπολιτική Επιτροπή» λέει και γνωστοποιεί ότι ανταποκρίθηκαν θετικά ο Βασίλης Γάκης και ο Παντελής Καζαντζίδης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη».
«Ενδιαμέσως, η Περιφέρεια σε συνεννόηση και με τον ΟΑΣΘ, πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή της χρήσης καρτών απεριορίστων διαδρομών με επιπλέον όφελος για τους μαθητές, σε σχέση με το ειδικό μαθητικό δελτίο, αφού οι κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε χρήση και όχι μόνο για σχολική», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη συνέχιση του μέτρου, ο κ. Παπάς σημειώνει ότι κατά την πιλοτική του εφαρμογή τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του «και είναι πολύ πιθανό, του χρόνου, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ να τροποποιηθούν οι στάσεις και τα δρομολόγια των λεωφορείων». Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν τρόποι επέκτασης του μέτρου ώστε να απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών.
Την απόφαση για την έγκριση της πιλοτικής μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2016-2017, μέσω ΟΑΣΘ, με κάρτες απεριορίστων διαδρομών αναμένεται να λάβει στην αυριανή της συνεδρίαση η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα προχωρήσει στη σύναψη σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΟΑΣΘ.