ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο εκδηλώσεις γαστρονομίας με ψάρια FishfromGreece στη Μαδρίτη

Η Ισπανία αποτελεί την 2η μεγαλύτερη αγορά για τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής, καθώς το 2023 απορρόφησε περίπου 28% της Ελληνικής παραγωγής. Συνολικά το 2023 εισάχθηκαν συνολικά στην Ισπανία 64.400 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού εκ των οποίων 52%, 33.520 τόνοι, από την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της κατανάλωσης των φρέσκων ελληνικών ψαριών εκτροφής FishfromGreece των μελών της, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ),με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας και το Ισπανο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, διοργάνωσε στη Μαδρίτη δύο ιδιαίτερα γεύματα γαστρονομίας στο εστιατόριο Velasco Abellà, του διακεκριμένου με δύο αστέρια Michelin Ισπανού chef Óscar Velasco.

Chef Oscar Velasco

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, η εκδήλωση  ξεκίνησε με demo μαγειρικής για συνταγή με λαβράκι FishfromGreece σε επιλεγμένους Ισπανούς μάγειρες και ακολούθησε γεύμα. Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, συμμετείχανεκπρόσωποι του ειδικού διατροφικού και γενικού τύπου, bloggers και influencers γεύσης. H ΕΛΟΠΥ προσέφερε φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής FishfromGreece, λαβράκια, τσιπούρες, φαγκριά και μαγιάτικα. H φίνα γεύση τους αναδείχτηκε από εκλεκτά ελληνικά κρασιά, πραγματοποιώντας ένα “Fish&WinePairing” με τη συμμετοχή γνωστής οινολόγου.

Στο διήμερο εκδηλώσεων προώθησης των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησε η κα Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσιών Σχέσεων, η οποία προέβη σε ομιλία-παρουσίαση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και του εξωστρεφούς χαρακτήρα της και των ιδιαίτερων θετικών ποιοτικών και υγιεινών χαρακτηριστικών των ελληνικών ψαριών εκτροφής. Το Ισπανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, κ. Ανδρέα Παππά και τον Αντιπρόεδρο κ. Jacobo Beltrán. Συμμετείχαν ενεργά ο κ. Παντελής Γκάσιος, Σύμβουλος Α’ και ηκα Χριστίνα Οικονόμου, Γραμματέας Γ΄, του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας. Την εκδήλωση τίμησε με παρουσία του και χαιρετισμό ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ισπανία κ. Ηλίας Φωτόπουλος.

Στο χώρο του εστιατορίου έγινε συνέντευξη σχετικά με το ελληνικό ψάρι εκτροφής, την διήμερη δράση και τη σημασία της ισπανικής αγοράς για τα ελληνικά ψάρια εκτροφής, από τοπικό κανάλι της Μαδρίτης (Telemadrid), με την συμμετοχή της κας Μπογδάνου και του κ. Παντελή Γκάσιου.

Η διήμερη δράση αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία περαιτέρω εδραίωσης του ελληνικού ψαριού εκτροφής στην Ισπανία.Οι εκδηλώσεις γαστρονομίας και ενημέρωσης σε χώρες της Ευρώπης που εξάγονται τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής FishfromGreece αποτελούν σταθερή αξία στη φαρέτρα των δράσεων εξωστρέφειας της ΕΛΟΠΥ. Εκτός από την παρουσία της σε διεθνείς εκθέσεις, η ΕΛΟΠΥ έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με την Ελληνική Πρεσβεία και τον ΕΟΤ στο Μιλάνο, την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, το Johnson&Wales University στις ΗΠΑ και άλλες.

 

Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

 

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), κύριος  φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με αποστολή την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των Εταιρειών-Μελών της, εδραιώνοντας την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ περιλαμβάνει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 40 χώρες.

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του, και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας. Παράλληλα με ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με κρατικούς φορείς και πολλά άλλα.

Αναδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση στους αναπτυξιακούς στόχους της, το διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν, στην Ελλάδα η ΕΛΟΠΥ είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (Federation of European Aquaculture Producers – FEAP), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Κομισιόν (Markets Advisory Council – MAC), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (Aquaculture Advisory Council – AAC) και του European Aquaculture Society (EAS).

Η διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ περιλαμβάνει την υγιεινή των τροφίμων, την ευζωία των ιχθύων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης «FishfromGreece» σε συνεργασία με την TUV AustriaHellas, και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Η ΕΛΟΠΥ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, στηρίζοντας ενεργά την εκπαίδευση, την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, την υγεία, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τη συμπεριληπτικότητα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

FishfromGreece

Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής «FishfromGreece» διακρίνονται για την απαράμιλλη φρεσκάδα, την υπέροχη γεύση, την εξαιρετική ποιότητα και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, την πεντακάθαρη και διαυγή θάλασσα της Ελλάδας, σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφονται με εξαιρετικής ποιότητας, πλήρως ισορροπημένες, μη γενετικά τροποποιημένες ιχθυοτροφές.