ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγυημένο εισόδημα για 700.000 – Τι ποσά θα εισπράττουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι

Σε 270.000 νοικοκυριά και 700.000 ωφελουμένους εξαπλώνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

 

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές – αγαθά και μέριμνα για επανένταξη στην αγορά εργασίας τρέχει ήδη πιλοτικά σε 30 δήμους και περίπου 35.000 νοικοκυριά με προοπτική να καλύψει όλη την Ελλάδα εντός του 2017, αντικαθιστώντας και το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Μάλιστα η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της δεύτερης αξιολόγησης και συνδυάζεται με τις εξής τρεις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας:

1. Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων
2. Εθνικός φορέας για όλα τα επιδόματα
3. Εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Όσον αφορά στο ποσό που θα παίρνουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι αυτό θα αντιστοιχεί στη διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα του νοικοκυριού και στο εγγυημένο ποσό που του αντιστοιχεί.

Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά δικαιούται 400 ευρώ το μήνα. Εάν το συνολικό εισόδημά της είναι 250 ευρώ τότε θα εισπράττει από το πρόγραμμα του ΚΕΑ 150 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί, δικαιούται εγγυημένο εισόδημα 300 ευρώ. Εάν λαμβάνει 100 ευρώ εισόδημα το μήνα από άλλη πηγή, τότε θα εισπράττει 20 ευρώ. Εάν το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης υπερβαίνει τα 100 ευρώ, τότε το μισό θα δίνεται σε ρευστό και το άλλο μισό με προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη.

Οι δικαιούχοι θα έχουν επίσης διασύνδεση με συμπληρωματικές υπηρεσίες όπως:

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων
• Παροχή σχολικών γευμάτων
• Παραπομπή σε δομές κοινωνικής υποστήριξης
• Ένταξη σε προγράμματα αντιμετώπισης φτώχειας
• Ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους
• Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, κ.α.

Επίσης οι δικαιούχοι θα προωθούνται σε δράσεις ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας εφόσον είναι κάτω των 65 ετών και μπορούν να εργαστούν. Εάν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ,υποχρεούνται να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού και η υποβολή φορολογικής δήλωσης, ενώ το 20% των μισθών δε θα λαμβάνεται υπόψη για το εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Έθνος, εάν το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του τους τελευταίους έξι μήνες, το 20% που είναι 280 ευρώ δε θα ληφθεί υπόψη. Το εισόδημα του υπολογίζεται ως εξής: 1¨.400 – 280 = 1.120.

Όλα τα επιδόματα πρόνοιας περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος, εκτός από το επίδομα αναδοχής, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας.

Από τον Ιανουάριο του 2017 θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και καθένας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο 2017.

Ο έλεγχος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας keaprogram.gr, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis, την Εργάνη, και άλλους ηλεκτρονικούς κόμβους για άμεση διασταύρωση στοιχείων και έκδοση απόφασης.