Την έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Σ. Ποπόβ και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Ι. Αμανατίδης.
Τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς του ελληνικού και του ρωσικού λαού αλλά και τους στενούς δεσμούς του ρωσικού μοναχισμού με το Άγιο Όρος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εγκαινιάζοντας στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου την έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών «Άθως. Το Άγιον Όρος» την οποία διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας Την έκθεση εγκαινίασαν, από κοινού με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Ποπόβ και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.
Αναφερόμενος ο κ. Βούτσης στους σκοπούς της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας τόνισε ότι συνίστανται στην ανάπτυξη πολυεπίπεδης πολιτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας «1. στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης επαφών και διεύρυνσης των σχέσεων εμπιστοσύνης, 2. στην κατανόηση σύγχρονων πολιτικών φαινομένων και κοινωνικών ρευμάτων με τη συνεχή ανανέωση και προσήλωση στις αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της συνύπαρξης, 3. στην ανάληψη δράσεων με στόχο τη διαπολιτισμική διαθρησκευτική συνεννόηση, σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας, προσφυγικής κρίσης, ανόδου της μισαλλοδοξίας, οικονομικής ύφεσης, στοιχεία που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου».
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η οποία έχει την έδρα της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία των κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας, αποτελεί χώρο πολιτικής και πολιτισμικής έκφρασης λαών και κοινοβουλίων που ανέπτυξαν την πολιτισμική τους ιδιοπροσωπία μέσα στον χώρο της χριστιανικής ορθόδοξης παράδοσης».
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η έκθεση –που παρουσιάστηκε ήδη στη Ρωσική Κρατική Δούμα με επόμενους σταθμούς το Ευρωκοινοβούλιο, το Βελιγράδι, τη Ρώμη, το Γερεβάν, τη Λευκωσία– αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός, τονίζοντας ότι «η παρουσίασή της στους φιλόξενους χώρους των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Ρωσίας, όπως και στους χώρους άλλων κοινοβουλίων ανά τον κόσμο, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να θαυμάσουν τη μοναδικότητα και την προσφορά της Αθωνικής Πολιτείας».
Αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής, τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη φετινή συγκυρία του αφιερωματικού έτους Ρωσίας-Ελλάδας και του εορτασμού της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος, είπε: «Η δύσκολη διεθνής πραγματικότητα μας τροφοδοτεί κάθε μέρα με ειδήσεις συχνά δυσοίωνες. Κρίνω όμως σκόπιμο να αναφερθώ σε ένα καθοριστικής σημασίας γεγονός που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στη χώρα μας: την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γεγονός σπουδαίο, χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο. Μπορεί να μη συνήλθε αυτή η σύναξη των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον φυσικό της χώρο, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, όμως η διοργάνωσή της στην Κρήτη περιποιεί ιδιαίτερη και ιστορική τιμή στη χώρα μας. Ανταποκρίνεται στο πανανθρώπινο αίτημα για αλληλοκατανόηση θρησκειών και πολιτισμών, στην ανάγκη ανάδειξης της αρετής κατανόησης του άλλου, του διαφορετικού, του ετέρου. Εργασθήκαμε μεθοδικά και αφανώς για την ευτυχή αυτή κατάληξη. Αναμένουμε μαζί με ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, με ζωηρό και ουσιαστικό ενδιαφέρον, τα συμπεράσματά της».
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Σεργκέι Ποπόβ, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ και μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου, ο οποίος αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη στη χώρα μας του Προέδρου Πούτιν τόνισε ότι «θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην τελειοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», ενώ επισήμανε ότι μόνο με παράλληλες και ενωμένες προσπάθειες οι δύο χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα των ημερών μας.
«Εμείς οι Ρώσοι αισθανόμαστε αισθήματα φιλίας, αμοιβαίας κατανόησης κι ενός πνεύματος που είναι χαρακτηριστικό μόνο για την Ελλάδα. Για εμάς το Άγιο Όρος είναι ένα ιδιαίτερο πνευματικό λίκνο, μια κοινή πνευματική πηγή, από την οποία όλοι οι Ορθόδοξοι αντλούμε δυνάμεις και τη βεβαιότητα του δικαίου», ανέφερε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Ποπόβ.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικό υλικό προερχόμενο από τις συλλογές της Αγιορειτικής Φωτοθήκης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με σπανιότατες φωτογραφικές αποτυπώσεις προσώπων και ιστορικών γεγονότων σχετικών με το Άγιο Όρος, εικόνες από την καθημερινή βιωτή, φωτογραφίες Αγίων ασκητών, Πατριαρχών, ηγουμένων και υψηλών επισκεπτών, καθώς και μοναδικές χαρακτικές αποτυπώσεις του Αγίου Όρους.
Στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής των Ελλήνων, όπου φιλοξενείται η έκθεση, το κοινό μπορεί να δει τα εκθέματα έως τις 26 Ιουλίου 2016.