Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι υπηρεσίες ευημερίας της Κύπρου, με ένα παιδάκι που εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά τη γέννηση του από τους γονείς του στο Μακάρειο Νοσοκομείο της Λευκωσίας.
Επί 2 ½ χρόνια ζει στο νοσοκομείο με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές σε αναζήτηση οικογένειας που θα το υιοθετήσει για να αποκτήσει σπίτι και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Το παιδί γεννήθηκε με μία σπάνια ασθένεια αναπνευστικού συνδρόμου και οι γονείς του, το εγκατέλειψαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) το μικρό αγόρι μεγαλώνει στην εντατική μονάδα παίδων με οικογένεια του τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιβάλλει την νοσηλεία του. Χρειάζεται όμως αυξημένη φροντίδα στην καθημερινότητα του.
Ποτέ δεν έχει εγκαταλείψει το νοσοκομείο, ποτέ δεν αντίκρισε το φως του ήλιου και έκανε τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου που έγινε το σπίτι του.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Χριστίνα Καραολή, ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών για να βρεθεί οικογένεια για υιοθεσία».
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να επεκταθούμε λόγω προσωπικών δεδομένων για να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το παιδάκι είναι σε καλή κατάσταση, φιλοξενείται εδώ στο νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κάποια οικογένεια να το αναλάβει».
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα αυτό είναι καθαρά αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Από πλευράς δικής μας, σημείωσε, παρακολουθούμε αυτή την περίπτωση από το 2014. «Πρόκειται για μια δύσκολη και περίπλοκη περίπτωση. Σε όλα τα στάδια είχαμε ικανοποιηθεί ότι τόσο οι Υπηρεσίες Υγείας όσο και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έκαναν σωστά την δουλειά τους. Δεν είχαμε εντοπίσει οποιαδήποτε αμέλεια, που να παραβιάζουν δικαιώματα παιδιού», είπε.
Η κ. Κουρσουμπά, ανέφερε, ότι «το γεγονός ότι αξιολογούν τις οικογένειες είναι σωστή διαδικασία. Δεν δίνεις το μωρό έτσι εύκολα. Πρέπει να γίνει ενημέρωση των ατόμων που θα αναλάβουν για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, για το πώς πρέπει να χειριστούν το παιδί».
Πηγή: protothema.gr