Βέβαιος ότι η μικρή Άννυ δεν ήταν ζωντανή όταν τεμαχίστηκε εμφανίστηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, καταθέτοντας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου συνεχίζεται η δίκη για την φρικτή δολοφονία της 4χρονης, το Πάσχα του 2015.
Σε έκθεση που συνέταξε ο μάρτυρας, ο οποίος κλήθηκε από την υπεράσπιση, εκτιμά ότι το μικρό κορίτσι πέθανε από παθολογικά αίτια, ίσως και να πήρε ηρωίνη και δεν βρισκόταν στη ζωή όταν τεμαχίστηκε.
Η κατάθεση του μάρτυρα αμφισβητήθηκε έντονα από την εισαγγελέα της έδρας.
Ο κ. Γαλεντέρης υποστήριξε πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα από εμετό που εντοπίστηκε σε κουβέρτα, ένα εύρημα που, όπως είπε, δεν αξιοποίηθηκε μέχρι τώρα. Ακόμη, ανέφερε ότι βρέθηκαν λίγες κηλίδες αίματος στο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα και όχι πολύ ψηλά στον τοίχο του σπιτιού, όπως υποστήριξαν οι ειδικοί πραγματογνώμονες που προηγήθηκαν.
«Σηκώνω τα χέρια ψηλά…δεν έχω να σας ρωτήσω κάτι άλλο» είπε η εισαγγελέας της έδρας, προσθέτοντας «οι άλλοι μάρτυρες εδώ μας είπαν ότι οι κηλίδες ήταν άνω του ενός μέτρου».
Η κατάθεση Γαλεντέρη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάθεση του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, ο οποίος, ενώπιον του δικαστηρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η 4χρόνη τεμαχίστηκε όσο βρισκόταν ακόμα εν ζωή.
Ο μάρτυρας είχε εμφανιστεί πεπεισμένος κατά 95%, από το γεγονός ότι στο διαμέρισμα-κολαστήριο της Μιχάηλ Βόδα βρέθηκαν διάσπαρτες κυλίδες αίματος του μικρού κοριτσιού, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί και σε μεγάλο ύψος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος πατέρας της Άννυ έχει ομολογήσει ενώπιον του δικαστηρίου ότι τεμάχισε την 4χρονη κόρη του, αλλά δεν ήταν εκείνος που τη δολοφόνησε.
Νωρίτερα σήμερα ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοχεύσεων κ. Ανδρέας Καραμπίνης απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά τον θάνατο της μικρής να έγινε εμπορία των οργάνων της.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικογραφία για εμπορία οργάνων» είπε ο μάρτυρας.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ακόμη η κ. Αλεξάνδρα Λόλη, πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία επισκέφθηκε το διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα για να συλλέξει στοιχεία, στο πλαίσιο της προανάκρισης που βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Πρόεδρος: Η επιλογή των σημείων από το διαμέρισμα πώς έγινε;
Μάρτυρας: Το διαμέρισμα ψάχθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή πρώτα με γυμνό οφθαλμό…Υπήρχαν αρκετές κηλίδες αίματος σε πλακάκια δαπέδου, κ.ά.
Πρόεδρος: Σε τοίχο διά γυμνού οφθαλμού είδατε κάτι;
Μάρτυρας: Νομίζω πως όχι.
Πρόεδρος: Αν είχε καθαριστεί ένας τοίχος με χλωρίνη, τι ποσοστό επιτυχίας θα είχατε να εντοπίσετε υλικό;
Μάρτυρας: Το μέσο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ ισχύρο και μπορεί να αποκαλύψει πολύ μικρές κηλίδες αίματος…Υπήρχαν σημεία που φαίνονταν καθαρισμός και σημεία που δεν υπηρχε καθαρισμός. Αν γίνει προσπάθεια καθαρισμού μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Εξαρτάται πόσο επιμελής είναι αυτός που καθαρίζει, πάντα όμως κάτι μένει.
Πρόεδρος: Θυμάστε ποια σημεία φαίνονταν να έχουν καθαριστεί;
Μάρτυρας: Η κουζίνα ήταν πολύ καλά καθαρισμένη, στο χολ υπήρχαν προσπάθειες καθαρισμού. Δεν μπορώ να πω, ωστόσο, με βεβαιότητα ποια σημεία έχουν καθαριστεί.