ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση κόλαφος: Οι Έλληνες πλήρωσαν «χρυσάφι» 3 αυτοκινητόδρομους – Δείτε το επιπλέον κόστος

Με επιπλέον κόστος της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή των τριών μεγάλων βασικών οδικών αρτηριών που διασχίζουν τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντικείμενο της έκθεσης ήταν οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, το κόστος αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των έργων. Μία καθυστέρηση που κυμαινόταν από 37 έως και 52 μήνες, επιβαρύνοντας σημαντικά τα κρατικά ταμεία.

Τα έργα κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, του Ε65 και του Μορέα διακόπηκαν το 2012, 2013 και 2014, ενώ η νέα κυβέρνηση αφιέρωσε πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους με τις κατασκευάστριες εταιρείες, επιβαρύνοντας με τη σειρά της το κόστος. Μία επιβάρυνση, η οποία αγγίζει συνολικά το 36% ανά χιλιόμετρο.

Όπως προκύπτει από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από την αρχή είχε υπερτιμηθεί ο όγκος οχημάτων που θα χρησιμοποιούσαν τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους. Συγκεκριμένα, για τον Ε-65 η εκτίμηση του 2013 ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαν τον αυτοκινητόδρομο 1.792 αυτοκίνητα την ημέρα, δηλαδή 63% κάτω σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς, που ούτως ή άλλως «δεν επαρκούσαν» για να δικαιολογηθεί η κατασκευή ενός τέτοιου έργου.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε 12 ΣΔΙΤ που συγχρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, στους τομείς των οδικών μεταφορών και των επικοινωνιών, συνολικού κόστους 9,6 δισ. ευρώ.

«Οι πολλαπλές αδυναμίες και τα περιορισμένα οφέλη που χαρακτήριζαν τις ελεγχθείσες ΣΔΙΤ είχαν ως αποτέλεσμα να δαπανηθούν, κατά τρόπο μη αποδοτικό και αναποτελεσματικό, 1,5 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις τέσσερις χώρες.