ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση-κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ρατσισμό στην Ελλάδα

Με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα «έχει βιώσει μια απότομη αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια», η οποία έχει δημιουργήσει ένα «κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου έναντι του οποίου δεν έχει γίνει τίποτα για πάρα πολύ καιρό» αναφέρουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).

«Η ρητορική μίσους συχνά μένει ατιμώρητη και η επίσημη καταδίκη δεν είναι αρκετή» αναφέρει η έκθεση, η οποία καλεί την Αθήνα να αναπτύξει «μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας». 

Η έκθεση καταγγέλλει τις «τεράστιες διαστάσεις» που έχουν λάβει οι διακρίσεις κατά των γκέι, των λεσβιών και των τρανσέξουαλ, που πέφτουν συνήθως θύματα παρενόχλησης χωρίς να προστατεύονται επαρκώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας οι μετανάστες που πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις, φοβούμενοι ότι θα απελαθούν, δημιουργώντας έτσι ένα «γενικό κλίμα ατιμωρησίας». 

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μονάδες της αστυνομίας και εξειδικευμένη εισαγγελία για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, ενώ υιοθέτησαν ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν τούτοις όπως αναφέρουν εξακολουθούν να ανησυχούν από τα επίπεδα της ξενοφοβίας και της βίας κατά των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, ή το συνεχή διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε ορισμένα σχολεία. 

Σακελλαρίδης: «Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας»

Την ύπαρξη προβλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στην οποία τονίζει ότι «η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπενθυμίζει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, τα οποία οξύνθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι οφείλουμε ως κοινωνία «να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα και να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στα αδιέξοδα του μίσους» και επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «όπως σημειώνει και η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν καταπιάστηκαν ουσιαστικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων, αλλά πολλές φορές τροφοδότησαν με τις πολιτικές τους το αδιέξοδο». 

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογραμμίζει την βούληση της κυβέρνησης να εργαστεί απαρέγκλιτα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας κοινωνίας ανεκτικότητας και ανθρωπισμού. 

«Ήδη», σημειώνει, «η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στους στόχους αυτούς, με την ανακοίνωση του οριστικού κλεισίματος των απάνθρωπων κέντρων κράτησης μεταναστών, που αποτελούσε βασική σύσταση του Συμβουλίου προς τις ελληνικές αρχές, ωστόσο, καταλήγει στη δήλωσή του, «ο δρόμος, παραμένει ακόμη μακρύς».