Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλοι οι άνω των 30 ετών πολίτες, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως η Ελλάδα κατέκτησε πλέον ένα σημαντικό ορόσημο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, όμως, το «σκαλί» αυτό γεννά και το ερώτημα του πότε έρχεται η σειρά των 20άρηδων.
«Χθες άνοιξε η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca και όπως είχαμε αναγγείλει αύριο, τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 40-44 με AstraZeneca. Αλλά θέλω να δηλώσω ότι από σήμερα σε λίγο θα φύγουν τα μηνύματα από την άυλη στους συμπολίτες μας. Να επισημάνουμε εδώ ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού το τριήμερο και ότι το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας, μάλιστα, πως η επιχείρηση «Ελευθερία» επιταχύνει, με στόχο τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και τους 2 εκατ. εμβολιασμούς τον ερχόμενο μήνα.
Τι γίνεται όμως με τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 18 – 30 ετών; Τη σχετική συζήτηση – στην οποία δεν έγινε αναφορά κατά τη συνέντευξη τύπου της Μ. Τετάρτης – ανακίνησε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη η οποία δήλωσε το πρωί (ΣΚΑΪ) ότι ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό των 20άρηδων θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον.
«Πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί η δυνατότητα, όπως και θα δοθεί, οι άνω των 18 να εμβολιαστούν. Αυτό θα γίνει από τις 5 Μαϊου και μετά οποτε θα ειναι δυνατός και ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως το εν λόγω εμβόλιο θα χορηγείται σε όλα τα άτομα ηλικίας 18 και άνω. Κληθείσα να διευκρινίσει τον χρόνο έναρξης του εμβολιασμού των νεαρότερων ατόμων, η ίδια σημείωσε:
«Ο προγραμματισμός των ραντεβού (σ.σ. για τους 20άρηδες) σίγουρα θα ξεκινήσει (σ.σ. τον Μάιο), ευελπιστούμε και να πραγματοποιηθούνε και εμβολιασμοί μέσα στον μήνα».
Ωστόσο, ανώτατη πηγή του Υπουργείου Υγείας η οποία μίλησε στο iEidiseis το βράδυ της Μ. Τετάρτης εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη για τις τελευταίες αυτές δηλώσεις. «Οι εμβολιασμοί είναι θέμα προτεραιοποίησης», ανέφερε αρχικά, «δείχνοντας» στην κατεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Έπειτα, υπάρχει το θέμα των παραδόσεων από τις φαρμακευτικές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Κατά τους ίδιους κύκλους, αν και ο ταχύτερος εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων είναι, πράγματι, κοινός στόχος, το σενάριο εμβολιασμού των 18άρηδων – που δε διαθέτουν υποκείμενα νοσήματα κλπ. οπότε και εμβολιάζονται ως ειδική κατηγορία του πληθυσμού – τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μοιάζει αδύναμο. Αντιθέτως, ο Ιούνιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο θεωρείται πιθανότερο να εμβολιαστούν και πολίτες που σήμερα δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα, πάντα υπό την αίρεση πως η αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων δε θα διαταραχθεί.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αξίζει να αναφερθεί πως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε απόψε στη σημασία εμβολιασμού και των νεαρών σε ηλικία ατόμων, με αφορμή την κρίση στην Ινδία.
«Η επιδείνωση που βλέπουμε στους παγκόσμιους δείκτες οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό στην επιδημιολογική επιδείνωση που παρατηρείται στην Ινδία, με 40% αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και 80% στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο εντός της τελευταίας εβδομάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια, όπου μόλις το 7% όμως ξεπερνάει την ηλικία των 65, το κομμάτι του πληθυσμού λοιπόν με τη μεγάλη νοσηρότητα, και αυτό είναι σε αντίθεση με το 21% που έχουμε στην Ελλάδα», δήλωσε, και πρόσθεσε:
«Αν, λοιπόν, δούμε αυτό το ηλικιακό προφίλ της Ινδίας προβλέπεται χαμηλότερη νοσηρότητα. Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας έχει στην ουσία ακινητοποιήσει το σύστημα Υγείας. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η επέκταση του εμβολιασμού και στις νεότερες ηλικίες».
Κλείνοντας, το μέλος της Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου, λέγοντας πως «η επιδημία εκεί, λοιπόν, συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης με μείωση 7% στον αριθμό διαγνώσεων και 20% στον αριθμό των θανάτων εντός της τελευταίας εβδομάδας. Για να καταλάβουμε για τι επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφεται αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα. Η εμβολιαστική αυτή επιτυχία αποδίδεται κατά 68% στο εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Είναι, λοιπόν, ακόμα μια απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας, αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους».