Στους 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, μια ημέρα μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στον Πειραιά μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων κι ενώ εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί τελικά.
Το κλίμα στους οργανωμένους αλλά και στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων σε όλη την επικράτεια είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με τις εντάσεις και τις μικροσυμπλοκές να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, λόγω της πολυήμερης ταλαιπωρίας και εξαθλίωσης των χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να ζουν σε κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες, ενώ το όραμα της μετακίνησής τους προς τη βόρεια Ευρώπη γίνεται καθημερινά όλο και πιο θολό.
Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των Σύρων και των Αφγανών προσφύγων, καθώς οι μεν κατηγορούν τους δε ότι εξαιτίας τους είναι κλειστά τα σύνορα, ενώ οι Αφγανοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν προνομιακή συμπεριφορά έναντι των Σύρων. Αποκορύφωμα, τα σοβαρά χθεσινά επεισόδια, μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα επτά άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ένας εκ των οποίων πιο σοβαρά, μετά από χτύπημα στο κεφάλι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από την προανάκριση, αφορμή για το ξέσπασμα των επεισοδίων δεν ήταν, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, το πείραγμα σε γυναίκα Σύρου πρόσφυγα, αλλά υπόθεση που αφορά σε ναρκωτικά.
Ένταση είχαμε χθες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Το απόγευμα της Τετάρτης, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ένταση επικράτησε στη Λέσβο, όπου μετανάστες και πρόσφυγες ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.
Ηλεκτρισμένη όμως είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας εθελοντής προσπαθεί να αποτρέψει τη συμπλοκή δύο ανδρών, ένας εκ των οποίων κρατά μαχαίρι.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών εντάσσεται και διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η οποία εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου 2016 και έχει θέμα την «ετοιμότητα για την προστασία των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων».
Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά
Την ίδια ώρα σε περίπου 370 υπολογίζονται οι νέες αφίξεις από την Τουρκία σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 51.393, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε πρώην τουριστικό χώρο στην Κυλλήνη και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης.
Στην Κυλλήνη, θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό. «Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.
Τον προβληματισμό τους για την μη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα παρά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εκφράζουν δημοσιεύματα, με το Reuters να αναφέρει χαρακτηριστικά πως ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου δεν ξεπερνούσαν τους 200 ημερησίως, μόνο χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν 766 νέες αφίξεις στην Ελλάδα.