Καλά τα νέα για τον τουρισμό μας, καθώς φέτος οι ταξιδιώτες διεθνώς θα επιλέξουν τον τόπο των διακοπών τους, βάση και της ασφάλειας και η χώρα μας βρίσκεται στις 20 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για να ταξιδέψει κάποιος.
Στη συγκεκριμένη λίστα κατατάσσει την Ελλάδα, η έκθεση της IPK International και της ITB, World travel Monitor, η οποία παρουσιάστηκε στην ITB Convention, η οποία παράλληλα εκτιμά ότι ο διεθνής τουρισμός θα σημειώσει φέτος ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Συνολικά, τα παγκόσμια ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 4% αυτή τη χρονιά με την Ασία-Ειρηνικό να παραμένει στην πρώτη θέση στον κόσμο, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης (+6%). Η αντίστοιχη ανάπτυξη στην Αμερική αναμένεται να φθάσει το 5% και στην Ευρώπη το 3%, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 2018.
Ο υπερ-τουρισμός, αναφέρει η έκθεση, θα αποτελέσει και το 2019 άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για την τουριστική βιομηχανία, επηρεάζοντας αρνητικά τους ταξιδιώτες στους προορισμούς με μαζικό τουρισμό.
Το 38% των διεθνών ταξιδιωτών, στα επίπεδα του 2018, ανέφερε ότι η τρομοκρατική απειλή και η πολιτική αστάθεια επηρεάζουν τον προγραμματισμό διακοπών για το 2019.
Στην πλειονότητά τους οι ταξιδιώτες δήλωσαν ότι θα επιλέξουν αποκλειστικά προορισμούς που θεωρούν ασφαλείς. Η εικόνα ασφάλειας για τους περισσότερους έχει βελτιωθεί το τελευταίο 12μηνο, ακόμα και για την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Οι διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα, καθώς και τα ταξίδια πόλης κυριάρχησαν το 2018. Μάλιστα ο τουρισμός πόλης την περίοδο 2017-2018 κατέγραψε εκρηκτική άνοδο κατά 222% και ακολούθησαν οι κρουαζιέρες με άνοδο 78%.
Το 2018, ο αριθμός των ταξιδίων εξερχόμενου τουρισμού αυξήθηκε κατά 5,5%, πάνω από τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας (+3,7%), με συνολικά 1,4 δισ. διεθνή ταξίδια.
Την ισχυρότερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς διεθνών ταξιδίων σε περισσότερες από 60 χώρες από όλο τον κόσμο, και καλύπτει το 90% της παγκόσμιας ζήτησης εξερχόμενου τουρισμού, δείχνει οτι η Ασία είχε ανάπτυξη 7%, η Λατινική Αμερική 6% και η Β. Αμερική και η Ευρώπη από 5%.Τα ταξίδια στην Ισπανία σταθεροποιήθηκαν στα επίπεδα του 2018.Αντίθετα, προορισμοί που ανέκαμψαν, όπως η Τουρκία, είχαν σημαντικές αυξήσεις. Η Τουρκία είχε 8,5 εκατ. περισσότερους επισκέπτες το 2018 σε συγκριση με το 2017.
Οι διακοπές επισκίασαν για άλλη μια χρονιά τα επαγγελματικά ταξίδια, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των παραδοσιακών επαγγελματικών ταξιδίων, ενώ τα ταξίδια για συνεδριακό τουρισμό συνεχίστηκαν με αναπτυξιακή πορεία.Οι διεθνείς ταξιδιώτες έμειναν ελαφρώς περισσότερο στους προορισμούς και είχαν μεγαλύτερες δαπάνες στο εξωτερικό, με αποτέλσμα τα έσοδα από τα διεθνή ταξίδια να παρουσιάσουν αύξηση 8%.Τόσο οι κάτοικοι των δημοφιλών τουριστικών προορισμών όσο και οι τουρίστες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από το ένα δέκατο των διεθνών ταξιδιωτών επηρεάστηκε αρνητικά από τον υπερτουρισμό το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι πόλεις που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον υπερτουρισμό ήταν το Πεκίνο, το Μεξικό, η Βενετία και το Άμστερνταμ, αλλά και η Κωνσταντινούπολη και η Φλωρεντία. Οι ταξιδιώτες από την Ασία δήλωσαν πιο επηρεασμένοι από τον υπερτουρισμό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Το φαινόμενο επηρεάζει περισσότερους τους ταξιδιώτες νεαρής ηλικίας.
H Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Ιορδανία θεωρούνται οι πλέον ανασφαλείς προορισμοί για το 2019.