Αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» από τα 78 στα 110 εκατ. ευρώ και «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από τα 70 στα 90 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο παρουσίασης μιας σειράς δράσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, η αύξηση των προϋπολογισμών των δράσεων αποτυπώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ως αυτή τη στιγμή και το οποίο θα ενταθεί αμέσως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 24 Μαϊου.
Στο σκέλος, τώρα του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε και μια σειρά άλλων δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Μεταξύ αυτών είναι η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία αλυσίδων αξίας προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος Μαϊου.
Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων (248 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, προκειμένου να γίνει η καταβολή των τόκων των δανείων στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000
Αναφορικά με το θέμα των αυτοκινητοδρόμων, ο κ. Χαρίτσης, σημείωσε ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και ώστε να μην κληθούμε να επιστρέψουμε πόρους στην Κοινότητα». Επεσήμανε μάλιστα ότι τα έργα προχωρούν κανονικά, τόσο ως προς την υλοποίηση του φυσικού αντικείμενου, όσο και ως προς το πεδίο των απαλλοτριώσεων, αλλά και των αποζημιώσεων προς τις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ τόνισε ότι η διερεύνηση των πρακτικών των τεχνικών εταιρειών, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν επηρεάζει τα έργα.
Όπως ανακοινώθηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη επίκειται και η προκήρυξη ενός πλέγματος δράσεων. Ειδικότερα, στον τομέα του περιβάλλοντος μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:
– Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)
– Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)
– Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)
– Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)
– Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)
– Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)
– Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)
– Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)
Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:
– Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)
– Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)
– Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)
– Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)
– Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)
– Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ)
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιρώνης, το υπουργείο σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προχωρά στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του Ασωπού που περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού φορέα υπεύθυνου για την περιοχή, τα έργα οδοποιϊας, εξυγίανσης και εμπλουτισμού του υδροφορέα και τη δημιουργία ΧΥΤΑ, απαραίτητου για την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής.