Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησε μια γυναίκα από την ακριτική Κάσο που έσπασε τα χέρια της σε ατύχημα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Κάρπαθο για να κάνει ακτινογραφίες αφού το νησί της, ναι μεν έχει ακτινολογικό μηχάνημα, αλλά δεν έχει άνθρωπο να το λειτουργήσει.
Η γυναίκα, εκτός από την ταλαιπωρία της, έπρεπε να αντιμετωπίσει και το οικονομικό βάρος που προέκυψε. Η ταλαιπωρία της ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες όταν έσπασε τα δυο της χέρια. Ακτινολογικό μηχάνημα υπήρχε στην Κάσο, όχι όμως και άνθρωπος να το χειριστεί.
Έτσι, αναγκάστηκε με αφόρητους πόνους να περιμένει ώρες ατελείωτες από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα για να ταξιδέψει με αεροπλάνο στην Κάρπαθο.
«Έχω σπάσει και τα δύο χέρια στον καρπό το δεξί χέρι ήταν πιο σοβαρή υπόθεση οπότε… Έπρεπε να μεταβώ στην Κάρπαθο με αεροπλάνο το απόγευμα, να επιστρέψω την άλλη μέρα με σκάφος στο νησί και τώρα ταξιδεύω από χθες 16.00 ώρα το απόγευμα και δεν έχουμε φτάσει ακόμα Πειραιά».
Όπως είπε η ίδια στην Κάσο της δόθηκαν από τον γιατρό οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο έπρεπε να γίνει άμεσα ακτινογραφία. «Έμεινα μέσα στο νοσοκομείο γιατί είχα αφόρητους πόνους, έπρεπε να πάρω παυσίπονα» ανέφερε. Λόγω της κατάστασης της υγείας της, η 70χρονη γυναίκα χρειαζόταν και συνοδό.
Τι πλήρωσε
«Το συνολικό ποσό μαζεύτηκε, με τα έξοδα που απαιτήθηκαν για τα αεροπορικά εισιτήρια Κάσο – Καρπάθου, τα χρήματα που απαιτήθηκαν για το ταξί μεταφοράς από το αεροδρόμιο προς το νοσοκομείο, προς το λιμάνι, τα τυχόν έξοδα της συνοδού και της διαμονής».
Έτσι λοιπόν ούτε λίγο, ούτε πολύ για να βγάλει αυτήν την ακτινογραφία χρειάστηκε να πληρώσει:
– Αεροδρόμιο Κάσου – αεροδρόμιο Καρπάθου, 100 ευρώ
– Αεροδρόμιο Καρπάθου – νοσοκομείο – ξενοδοχείο με ταξί, 50 ευρώ
– Διανυκτέρευση, 80 ευρώ
– Διατροφή για 2 ημέρες, 80 ευρώ
– Λιμάνι Καρπάθου – λιμάνι Κάσου, 20 ευρώ
«Μια πολύ οδυνηρή ιστορία δεν θέλω ούτε να την θυμάμαι. 100 ευρώ ήταν τα εισιτήρια αεροπορικώς και το δικό μου και της συνοδού μέχρι την Κάρπαθο για Κάσο.
Αβοήθητοι στα ακριτικά νησιά
Η ρίζα του προβλήματος που προκάλεσε την απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και την οικονομική αφαίμαξη της γυναίκας είναι ότι πολλά νησιά όπως η Κάσος παρουσιάζουν το εξής παράδοξο.
Ενώ έχουν τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα δε διαθέτουν τους κατάλληλους γιατρούς ούτε καν για μια απλή ακτινογραφία, με αποτέλεσμα όποιος έχει την ατυχία να του συμβεί έστω και ένα μικρό ατύχημα να καταλήγει να φοβάται ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.
Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία όποιος πιστεύει ότι η γυναίκα ηρέμησε κάνει λάθος. Ξεκίνησε ο Γολγοθάς της επιστροφής της στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής και από εκεί στο πρώτο εφημερεύον νοσοκομείο. Δηλαδή 25 ολόκληρες ώρες στο καράβι με τον γύψο στα χέρια και 150 ευρώ επιπλέον.