ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαφανίσεις κοριτσιών: Το νέο φαινόμενο σε έξαρση

Ένα νέο φαινόμενο εξαφανίσεων κοριτσιών από τα σπίτια τους έφερε στην επιφάνεια η εξαφάνιση της 11χρονης Άννας και της 14χρονης Ειρήνης από την πλατεία Αττικής.

 

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, εξηγεί στον «ΕΤ» ότι έχει παρατηρηθεί έξαρση εξαφανίσεων ανηλίκων που παρασύρονται από επαφές που αναπτύσσουν μέσω Facebook: «Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις φυγής μικρών κοριτσιών από τα σπίτια τους. Οι ζυμώσεις που γίνονται μέχρι να πάρουν την απόφαση να εξαφανιστούν λαμβάνουν χώρα συνήθως στα social media. Πρόκειται για ανήλικες που πολλές φορές ψάχνουν τρόπους διαφυγής από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Αυτό το εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που τις κάνουν φίλες στο Facebook. Τις παρασύρουν και εξαφανίζονται».

Σοκ προκαλεί πραγματικό περιστατικό που περιγράφει ο κ. Γιαννόπουλος: «Μας έχει τύχει περίπτωση στην οποία διαπιστώσαμε ότι η ανήλικη είχε 3.000 φίλους στο Facebook, ανάμεσα στους οποίους υπήρχε και ένας παιδεραστής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια θεωρούν άνθρωπο εμπιστοσύνης τον διαδικτυακό φίλο που γνωρίζουν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρασύρονται, κυρίως από άτομα του αντίθετου φύλλου, με ευκολία».

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «116000» δέχθηκε το 2014 συνολικά 7.151 κλήσεις, το 2015 συνολικά 8.852 κλήσεις, ενώ το 2016 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξητική τάση των τηλεφωνημάτων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 300-360 περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων, εκ των οποίων τα 2/3 είναι κορίτσια που φεύγουν κυρίως μετά από τσακωμούς στο οικογενειακό περιβάλλον ή εφηβικούς έρωτες.

Σε ποσοστό πάνω από 50% οι ανήλικες που χάνονται εντοπίζονται μετά από 1-2 ώρες μετά την εξαφάνιση, ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά σε ηλικίες από 12 έως 18 ετών.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκει και η 14χρονη Ειρήνη που έφυγε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου από το σπίτι της στην πλατεία Αττικής παίρνοντας μαζί την 11χρονη αδερφή της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι για πολλές ημέρες νωρίτερα συνομιλούσε με νεαρό μέσω Facebook κανονίζοντας να πάνε μαζί για μπάνιο. Οι δύο αδελφές κατέληξαν τελικά στο σπίτι του νεαρού στα Άνω Λιόσια με αποτέλεσμα η μητέρα των παιδιών να ταραχθεί πιστεύοντας ότι τα παιδιά της χάθηκαν.

«Η Ειρήνη ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξαφάνισης ήταν ενεργή στα social media. Σίγουρα εφαρμογές όπως το Facebook είναι σημαντικό μέρος της ζωής της, καθώς βρίσκει μέσα από αυτές διέξοδο. Με το νεαρό με τον οποίο είχε συναισθηματικούς δεσμούς επικοινωνούσε κυρίως διαδικτυακά μέχρι που αποφάσισε να πάει να μείνει μαζί του και να φύγει από το σπίτι. Η απόφαση ήταν δική της και δεν έφερε ευθύνη εκείνος. Σίγουρα, όμως, δεν μπορούμε να ξέρουμε το πόσο επηρεάστηκε από τις συνομιλίες τους μέχρι να πάρει την απόφαση σε αυτή την ηλικία να μείνει σε άλλο σπίτι χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Η μητέρα του παιδιού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που σε συνδυασμό με την έλλειψη πατέρα δυσχαιρένει την προσπάθεια για την ανατροφή των παιδιών», αναφέρει αστυνομική πηγή. 

Όταν την περασμένη Δευτέρα η εξαφάνιση των αδελφών πήρε δημοσιότητα η Ειρήνη αποφάσισε ότι η μικρή της αδελφή πρέπει να γυρίσει σπίτι. Έτσι και έγινε. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η 11χρονη Άννα εμφανίστηκε στη μητέρα της στην πλατεία Αττικής. Το ίδιο, όμως, δεν έκανε η Ειρήνη που χρειάστηκε να εντοπιστεί από τους αστυνομικούς.

«Είμαστε ευτυχείς που η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος, Η Ειρήνη και η Άννα είναι καλά στην υγεία τους. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν με ποιους μιλάνε τα παιδιά τους στο social media. Μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί καταστάσεις για να προσελκύσει τα παιδιά. Και αυτός ο κάποιος δεν ξέρει κανείς ποιος είναι. Μπορεί να είναι επικίνδυνος όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε», καταλήγει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».