Επειτα από κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας και εμπορίας πλαστών εγγράφων, καθώς και διακίνησης μεταναστών.
Συγκεκριμένα, ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν δύο μέλη του κυκλώματος, έναν 36χρονο Αιγύπτιο και έναν 39χρονο Ιρακινό, οι οποίοι εξετάζεται αν έδιναν διαβατήρια σε άτομα που σχετίζονταν με τον ISIS και εάν είχαν επαφές με τον «κουτσό» τζιχατζιστή που συνελήφθη πρόσφατα στα Πατήσια.
Αμφότεροι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα πέντε χρόνια περίπου, χωρίς να έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου.
Το εν λόγω κύκλωμα εκτός έκανε και «χονδρικό εμπόριο» πλαστών εγγράφων σε άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνταν στον ίδιο χώρο και σε διεθνές επίπεδο.
Σε συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021, στα Πατήσια και στον Άγιο Παντελεήμονα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί (ένας Ιρακινός 39 ετών και ένας Αιγύπτιος 36 ετών), ως βασικά μέλη του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται δύο ακόμα αλλοδαποί αφρικανικής καταγωγής.
Πόσο κόστισε κάθε έγγραφο
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες κατάρτιζαν εξαρχής πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες, βίζες, άδειες οδήγησης ή κυκλοφορίας, αλλά πολλά ήταν κλεμμένα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Μάλιστα, οι δράστες «δειγμάτιζαν» τα έγγραφα στους ενδιαφερόμενους μέσω ίντερνετ, προκειμένου να βλέπουν αν μοιάζουν με κάποιους στις φωτογραφίες (μέθοδος «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικώς).
Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα, προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα-απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.
Σε βάρος και των τεσσάρων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομοθεσία περί όπλων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.