«Από τις 15 Δεκεμβρίου παραμένει κλειστή η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας», καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της.
«Από τις 15 Δεκεμβρίου παραμένει κλειστή η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας επειδή συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής της κλινικής και η μοναδική παιδίατρος που απέμεινε στην Παιδιατρική, έχει άδεια τοκετού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση από την εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στη μακροσκελή ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν πραγματοποιούνται τοκετοί στην Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου, παρότι διαθέτει επάρκεια γυναικολόγων ιατρών.
Ισχυρίζεται, δε, ότι «οι έγκυες γυναίκες από την ακριτική πόλη αναγκάζονται να πηγαίνουν να γεννήσουν στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη», ενώ από καταγγελίες που έχει στη διάθεσή της, όπως υποστηρίζει, έγκυες γυναίκες πηγαίνουν για να γεννήσουν στην πΓΔΜ και συγκεκριμένα στο κοντινό νοσοκομείο της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι).
Ο Γιώργος Χιωτίδης, εκτελών χρέη προσωρινού διοικητή του νοσοκομείου, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι τωρινό, αλλά ανάγεται στα προηγούμενα χρόνια και έχει να κάνει με την υποστελέχωση της συγκεκριμένης κλινικής.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εξήγησε ότι «από τις 15 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα λειτουργίας και οι ανάγκες των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, καθώς και οι εφημερίες της Παιδιατρικής του νοσοκομείου Φλώρινας, εξυπηρετούνται από εφημερίες ιατρών, που προέρχονται από τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, αλλά και από νοσοκομεία που ανήκουν στην δικαιοδοσία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) σε περιοχές της Θεσσαλονίκης».
Διευκρίνισε ότι οι εφημερεύοντες παιδίατροι «δεν πραγματοποιούν εισαγωγές στην Παιδιατρική Κλινική και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρονται σε γειτονικά νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας η της Κοζάνης».
Εξαιτίας του παραπάνω προβλήματος -της έλλειψης παιδιάτρων – αποφασίστηκε να μην πραγματοποιούνται τοκετοί στο νοσοκομείο, παρότι υπάρχουν τρεις γυναικολόγοι.
Ύστερα από συνεννόηση των γιατρών της Μαιευτικής Κλινικής του νοσοκομείου, οι τοκετοί προγραμματίζονται σε γειτονικά νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας, της Έδεσσας και της Καστοριάς.
Ο Γιώργος Χιωτίδης ανέφερε ότι υπήρξαν και μεμονωμένα περιστατικά γυναικών με υπηκοότητα από την πΓΔΜ – δεν ξεπερνούν τις τρεις περιπτώσεις- που «ενώ ήταν στο πρόγραμμα παρακολούθησης των Ιατρών της Μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου Φλώρινας, για δικούς τους λόγους», αποφάσισαν να γεννήσουν σε νοσοκομεία στη Μπίτολα (Μοναστήρι) και τα Σκόπια.
Ο κ. Χιωτίδης σημείωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από την αρμόδια αρχή του υπουργείου την πλήρωση της θέσης του διευθυντή, που θα συνταξιοδοτείτο αλλά η προκήρυξη της θέσης τελικά δεν έγινε, ενώ ένας άλλος διαγωνισμός που έτρεξε στο 2017 για θέση Επιμελητή Α' τελικά κατέστη άγονος, αφού οι συμμετέχοντες γιατροί ένας μετά τον άλλον παραιτούντο.
Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και «η γενικότερη απροθυμία ιατρικού προσωπικού να προσληφθούν ως επικουρικοί στην Παιδιατρική», κατέληξε ο κ. Χιωτίδης.
Ανέφερε ακόμη ότι ο σχεδιασμός που έχει καταρτιστεί σε συνεννόηση με την 3η ΥΠΕ περιλαμβάνει εντός του 2018 την προκήρυξη μιας θέσης διευθυντή και από μια θέση Επιμελητή Α και Β στην Παιδιατρική Κλινική.
Μέχρι τότε θα συνεχίσει η υποστήριξη των εφημεριών των τακτικών ιατρείων της Παιδιατρικής από ιατρούς άλλων νοσοκομειακών μονάδων και κέντρων υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ