ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φορείς-φαντάσματα ακόμη στο Δημόσιο

Ατελής παραμένει η χαρτογράφηση των φορέων του Δημοσίου, επτά χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα το 2009. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (Απρίλιος 2016) που δημοσιεύτηκαν στο Μητρώο, 971 φορείς και οργανισμοί έχουν απογραφεί.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη της αρμόδιας Διοίκησης εκτιμούν ότι «πρόκειται για το 95% των φορέων του δημοσίου και όσοι υπολείπονται είναι επί της ουσίας αμελητέοι». Τι γίνεται όμως με τους φορείς που παραμένουν «φαντάσματα»; Πρόκειται κυρίως για φορείς υπάγονται κυρίως στους ΟΤΑ, είναι φορείς που ασχολούνται με κληροδοτήματα, αλλά και φορείς που υπάγονται στο υπουργείου Αθλητισμού.

Όσοι φορείς είναι «ανενεργοί» ή άνευ αντικειμένου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, χωρίς ωστόσο, όπως έχει διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, να υπάρξουν απολύσεις.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Βερναρδάκης στη Βουλή υπάρχουν και συγκεκριμένα ΝΠΙΔ που εξαιρούνται από τις γενικές διατάξεις, αλλά και άλλα που δεν υποχρεούνται σε απογραφή βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων. Η κατηγορία αυτή αφορά φορείς που αμφισβητούν τη χρηματοδότησή τους από το κράτος και ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι δεν υποχρεούνται σε απογραφή.

Στα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται στο Μητρώο καταγράφονται 971 φορείς και οργανισμοί, καθώς και οι δομές της κεντρικής Διοίκησης όπου υπάγονται.