Προβληματισμό και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Φιλιατών η διασπορά από αγνώστους αλυτρωτικών φυλλαδίων που φέρουν το έμβλημα του “Ushtria Çlirimtare e Çamërisë (UÇÇ)” (Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς) και το σύνθημα “Free Chameria” (Ελευθερία στην Τσαμουριά) σε κεντρικό δρόμο μπροστά από σχολείο και εκκλησία.
Το συγκεκριμένο σύνθημα και σύμβολο παραπέμπει σε αλυτρωτικές διεκδικήσεις που σχετίζονται με το αποκαλούμενο “ζήτημα της Τσαμουριάς”. Η διανομή τέτοιου υλικού στην ακριτική πόλη των Φιλιατών, εκλαμβάνεται από τους κατοίκους ως ευθεία πρόκληση.
Η ενέργεια αυτή έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες και στις τοπικές αρχές, καθώς η διασπορά του υλικού σε δημόσιους χώρους και μάλιστα κοντά σε σχολεία και εκκλησίες εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την προέλευση και τους σκοπούς των δραστών.