ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΑ: Πώς θα γίνει η αναβάθμιση των F16

Το κόστος της αναβάθμισης των F-16 θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, ενώ η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την εταιρεία για την αναβάθμιση των F-16 και επέμειναν ότι δεν θα απαιτηθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον προϋπολογισμό του ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος για τα έξοδα του ΓΕΑ. Ακόμη, ανέφεραν ότι εταιρείες έχουν εκδηλώσει προφορικά ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί προ της δεκαετίας, καθώς θα παραδίδονται από την ΕΑΒ περί τα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Το πρώτο αεροσκάφος θα πάει στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση και πιστοποίηση και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν στην ΕΑΒ, ανέφεραν ακόμη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Bock 52 + και F-16 block 52 plus advanced στην έκδοση VIPER και με τα ανταλλακτικά που θα αλλάξουν να αναβαθμιστούν τα F-16 block 50 σε F-16 block 52 plus advanced.

Σε ό,τι αφορά τα MIRAGE-2000, οι ανώτατες πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι «μετά από πολυετείς προσπάθειες βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την υπογραφή συμφωνίας-πλαίσιο, μέχρι τα τέλη του έτους», διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ήδη τα χρήματα (από προηγούμενα έτη) για αυτή την εξέλιξη.

Αναφορικά με το πρόγραμμα συντήρησης των μεταφορικών αεροσκαφών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σημειώνουν πως βαίνει πλέον ομαλώς και μάλιστα εντός των επομένων 2 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση 2 ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα.

Περαιτέρω γνωστοποίησαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την αντικατάσταση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-41D, ενώ η πολεμική Αεροπορία προσανατολίζεται να εκμεταλλευθεί τα 45 T-6 που βρίσκονται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος και αποτελούν το επόμενο στάδιο εκπαίδευσης των νέων πιλότων, προς αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού της, μέσα από την πώληση ωρών πτήσεως σε ξένους πιλότους.

Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μετατροπή της Πτέρυγας αυτής σε πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης, ενσωματώνοντας στη δομή του το σχολείο οργάνων που λειτουργεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει για το θέμα του τζετ που χρησιμοποιείται στο προκεχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης των πιλότων τη λύση του leasing.

Τέλος, οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την πώληση 12 F-16 block 30 σε τρίτες χώρες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανάμεσα στις οποίες είναι η Κροατία. Με τα δε υπόλοιπα αεροσκάφη, του τύπου αυτού, θα δημιουργηθεί μία μοίρα εκπαίδευσης πιλότων σε F-16.