Νέα διαπραγμάτευση για την προμήθεια νερού από την Βουλγαρία, μέσω του ποταμού Άρδα, χρειάζεται να ξεκινήσουν Αθήνα και Σόφια, καθώς έληξε η «ελληνοβουλγαρική συμφωνία του 1964» και οι γείτονές μας, βάζουν σκληρούς όρους.
Ο Άρδας στη Βουλγαρία ρέει σε βραχώδεις περιοχές και 10 χιλιόμετρα πριν από τα ελληνικά σύνορα τα νερά του συγκρατούνται από το φράγμα του Ιβαίλοβγκραντ, προκειμένου να παραχθεί ενέργεια.
Oι Βούλγαροι δεσμεύθηκαν με την συμφωνία, να αφήνουν να διέλθουν στη χώρα μας 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά καλλιεργητική περίοδο. Το νερό αυτό το παίρναμε έναντι των πολεμικών αποζημιώσεων της Βουλγαρίας προς τη χώρα μας.
Στον κάμπο βόρεια της Ορεστιάδας, οι αγρότες σπέρνουν καλαμπόκι και βαμβάκι, ρύζια και ηλίανθο, ενώ παλιότερα έβαζαν και άλλες καλλιέργειες, όπως τεύτλο και σπαράγγια.
Ένα πολύπλοκο σύστημα αρδευτικών καναλιών διαμοιράζει το νερό σε κάθε χωράφι, στην 5η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας.
Τον Ιούλιο η συμφωνία έπαψε να ισχύει, είχε διάρκεια 60 ετών και οι Βούλγαροι συμφώνησαν να συνεχίσουν να δίνουν νερό για τρεις μήνες ως το τέλος Σεπτεμβρίου, αν τους δίναμε 2 εκατομμύρια ευρώ, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1