ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα για το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο σήμερα και αύριο κατά του Ασφαλιστικού.

 

Πρώτοι έφτασαν οι αγρότες της Κρήτης, που αποβιβάστηκαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» μεταφέροντας – σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών – περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 ένα ακόμη επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο μεταφέροντας περίπου 300 άτομα.

Οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού στην Ομόνοια, όπου θα γίνει προσυγκέντρωση και μετά θα πάνε στο Σύνταγμα, όπου θα στηθούν σκηνές.

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Το μπλόκο της Νίκαιας θα έχει σημαντική εκπροσώπηση στο Σύνταγμα, καθώς υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στην Αθήνα 35-40 πούλμαν.

Ενάντια στο Ασφαλιστικό θα διαμαρτυρηθούν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι καθώς συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει και η ΑΔΕΔΥ, με συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος από γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αύριο Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε ετοιμότητα η αστυνομία

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία που έχει ετοιμάσει τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Με αυτοκινητοπορεία στην Αθήνα οι αγρότες στον Ισθμό

Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και με λεωφορεία κατευθύνονται προς την Αθήνα οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι παρέμεναν νωρίτερα στα διόδια του Ισθμού, ζητώντας να περάσουν και τα τρακτέρ.

Τελικά, τα τρακτέρ έμειναν πίσω, ενώ οι αγρότες, έχοντας ενημερωθεί για τα επεισόδια στην Αθήνα, θέλουν να φτάσουν για την πρωτεύουσα όσο γίνεται γρηγορότερα.

Ταξιδεύουν για την Αθήνα οι αγρότες από τη Μακεδονία

Με τρακτέρ και λεωφορεία, που έχουν «ντύσει» με την ελληνική σημαία, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ταξιδεύουν από αργά χθες το βράδυ για την Αθήνα, προκειμένου να δώσουν δυναμικό «παρών» στο σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο και να στείλουν μήνυμα, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, ότι «δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στον επιχειρούμενο αφανισμό του κλάδου».

Παραμερίζοντας τις εσωτερικές διαφορές τους, οι αγρότες, που συνίσταντο ακόμη και σε ενστάσεις για την ημέρα διεξαγωγής της κινητοποίησης στην Αθήνα, τονίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας. Μπορεί ορισμένοι να μην είμαστε εκεί σωματικά, αλλά το πνεύμα και η σκέψη μας βρίσκεται στον αγώνα που θα δίνεται στην πρωτεύουσα». Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί παραμένουν «ζωντανά και δυνατά, και οι άνθρωποι σε αυτά βρίσκονται σε εγρήγορση, έτσι ώστε αν κριθεί αναγκαίο να προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Στόχος των αγροτών, που παραμένουν «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους, είναι να στηθεί ένα δυναμικό πανελλήνιο μπλόκο στο Σύνταγμα, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα κατασκηνώσουμε στην Αθήνα για όσο καιρό χρειαστεί».

Στον δρόμο για την Αθήνα, πάντως, βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι από όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ, όπως σημειώνει ο αγρότης Τάσος Κυραλίδης, «η Πέλλα κατεβαίνει με έξι λεωφορεία, διαψεύδοντας εκείνους που μας ήθελαν στην άκρη για τα δικά τους συμφέροντα και λόγους».

Τη Δευτέρα οι προτάσεις στον πρωθυπουργό

Μετά τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στα μπλόκα, αλλά και μαραθώνιας συζήτησης των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το πλάνο άλλαξε και θα στείλουμε τελικά τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό, όπως και σε όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Μπορεί να διαφωνούμε με την ημερομηνία διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προβούμε σε κάποια κίνηση που θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει τον αγώνα των συναδέλφων μας. Άλλωστε, υπάρχει και δικός μας κόσμος που θα δώσει δυναμικό "παρών" στην κινητοποίηση».