ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εξομόλογηση της «αμαζόνας» που ρήμαζε κοσμηματοπωλεία

Η εντυπωσιακή Ολιβέρα Τσίρκοβιτς είναι Σέρβα πρώην μπασκετμπολίστρια του Παναθηναϊκού και του Παγκρατίου. Υπήρξε όμως και μέλος της σπείρας «Ροζ Πάνθηρες» που είχε ρημάξει επώνυμα καταστήματα. κυρίως κοσμηματοπωλεία. στην Αθήνα αλλά και σε τουριστικά θέρετρα, όπως στη Ρόδο και στη Σαντορίνη.

 

Η Σέρβα Συνελήφθη το 2011, όμως δεν έμεινε πολύ στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού κατάφερε να αποδράσει το 2012.

Τωρα αποφάσισε να γράψει την ιστορία της με τίτλο : «Pink Panter. Η εξομολόγηση από τις φυλακές». Η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς περιγράφει τις συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση να σχεδιάσει την απόδρασή της, κυρίως στο γεγονός ότι ο γιος της ζούσε στη Σερβία. Μιλάει για «παραλείψεις από την πλευρά του δικηγόρου και της κοινωνικής λειτουργού των φυλακών», εξαιτίας των οποίων, όπως πιστεύει η ίδια, της επεβλήθη 8χρονη ποινή φυλάκισης, ενώ διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται, θα καταδικαζόταν «δύο χρόνια το πολύ».

Η Τσίρκοβιτς λέει ότι η απόδρασή της δεν είχε σχεδιαστεί από καμία εγκληματική ομάδα, «ούτε χρηματοδοτήθηκε με τεράστια χρηματικά ποσά», αλλά «υπήρξε απλώς μια προσωπική πράξη» στην οποία προέβη εκμεταλλευόμενη, όπως αναφέρει, την εμπιστοσύνη που της έδειξε προϊστάμενη των φυλακών, η οποία ενέκρινε πρόσβασή της σε γραφείο του διευθυντή των φυλακών, ώστε να το διακοσμήσει με ζωγραφιές της.

Περιγράφεται ο τρόπος απόδρασης, στις 15 Ιουλίου 2012, και τονίζεται ότι «η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς είναι η μόνη που κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές του Κορυδαλλού». Σημειώνεται ότι συνελήφθη εκ νέου τέσσερις μήνες αργότερα, τυχαία, σε μια αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα, και ότι το 2013 καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή, ενώ ο σύντροφός της σε 24χρονη κάθειρξη, καθώς σε μία από τις ληστείες πυροβολησε θανάσιμα έναν αστυνομικό.

Παρακλάδι διεθνούς σπείρας

Η εγκληματική οργάνωση των «Ροζ Πανθήρων», ήταν «παρακλάδι» της θρυλικής διεθνούς σπείρας κλεπτών κοσμημάτων. Οι δράστες εισέβαλλαν σε κοσμηματοπωλεία σε τουριστικά θέρετρα και έφευγαν με χρυσαφικά και ρολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τρεις ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Ρόδο, Κω και Σαντορίνη αποκόμισαν λεία της τάξης των 3.500.000 ευρώ. Συνολικά οι έρευνες των αστυνομικών έδειξαν ότι είχαν συμμετάσχει σε 116 ληστείες ή κλοπές, ενώ στο στόχαστρό τους μπήκαν και επώνυμα καταστήματα, όπως αυτό της «βασίλισσας των χαλιών» Δέσποινας Μοιραράκη, αλλά και το κατάστημα της Hugo Boss στη Γλυφάδα. Η αρχή του τέλους για τη σπείρα των κακοποιών ήρθε τον Νοέμβριο του 2011, με τη σύλληψη τεσσάρων μελών της ύστερα από ληστεία κοσμηματοπωλείου στην Ηλιούπολη. Τον Μάρτιο του 2012 η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη στην Καλλιθέα ακόμη τριών μελών της οργάνωσης. Μία από τους συλληφθέντες ήταν και η  Σέρβα μπασκετμπολίστρια, η οποία μεσουρανούσε στα αθλητικά παρκέ τη δεκαετία του '90.